REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Certyfikacja przepustką do eksportu mięsa

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
  • Data: 15-04-2014, 10:50
Certyfikacja przepustką do eksportu mięsa

Certyfikacja może być przepustką do eksportu - przekonywała w trakcie III Forum Branży Mięsnej Emilia Drabas, ekspert TÜV Rheinland Polska. Głównym tematem konferencji było załamanie się rynków zbytu wieprzowiny, ze względu na wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń. Zakaz importu wieprzowiny obowiązuje w 22 krajach i może być utrzymany nawet trzy lata od zwalczenia tej choroby. Przedstawiciele branży mięsnej radzili, jak przetrwać i wykorzystać ten czas.

REKLAMA

W 2012 roku eksport mięsa wieprzowego do Chin, Japonii i Korei wyniósł ok. 86 tys. ton. Ze względu na wystąpienie w Polsce ASF kraje te wstrzymały import polskiej wieprzowiny. Klauzula o ASF została zapisana w uzgodnionym kilka lat temu świadectwie zdrowia. Przewiduje ona zakaz importu wieprzowiny przez trzy lata od zwalczenia tej choroby. Polska będzie starała się zmienić te zapisy - zapewnił w trakcie Forum Branży Mięsnej Jarosław Naze, wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej. Dodał, że w wyjątkowych przypadkach okres ten może być skrócony do 12 miesięcy.

Emilia Drabas, ekspert TÜV Rheinland Polska w swoim wystąpieniu poruszyła temat możliwości udoskonalenia produkcji i podniesienia jakości wyrobów poprzez zwrócenie uwagi na najczęściej występujące problemy. Przekonywała, że aby w pełni zadbać o bezpieczeństwo należy regularnie kontrolować infrastrukturę zakładu m.in. szczelność drzwi i kurtyn, czystość wentylatorów, stan techniczny taśm rozbiorowych. Zwróciła także uwagę na problem identyfikowalności od surowca do wyrobu i od wyrobu do surowca oraz na wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności. Firmy, które chcą sprostać wymaganiom zagranicznych rynków mogą przystąpić do procesu certyfikacji na zgodność z ISO 22000, HACCP, BRC Food , IFS, BRC Packing.

W dyskusji na Forum Agnieszka Różańska, dyrektor ds. współpracy międzynarodowej UPEMI przekonywała, że Polska powinna mieć długofalową strategię eksportową. Zaznaczyła, że niektóre organizacje branżowe już podjęły się jej budowania poprzez wieloletnią obecność na targach i prowadzenie rozmów z potencjalnymi kontrahentami. Mimo że najbardziej rokujące rynki zbytu, czyli azjatyckie, zostały w tej chwili zablokowane na eksport polskiej wieprzowiny, to istnieje potrzeba kontynuowania takich działań - tłumaczyła.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bigos 16-04-2014, 16:46:
ISO 22000 to chłam nieziemski, nikomu nie polecam. Ciekawym tematem jest "CERTYFIKACJA NA ZGODNOŚĆ Z HACCP". Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Może chodzi o certyfikowanie systemu HACCP???. Ale to jakby coś trochę innego.
Jeśli artykuł jest promocyjny to niech chociaż będzie poprawnie napisany. Ja nigdy nie zgłoszę zakładu do certyfikacji przez TUV.
  • KUBA 16-04-2014, 10:28:
Agnieszka Różańska po tatusiu odziedziczyła gadanie typu "ble, ble, ble "

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH