Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Certyfikacja przepustką do eksportu mięsa

Certyfikacja może być przepustką do eksportu - przekonywała w trakcie III Forum Branży Mięsnej Emilia Drabas, ekspert TÜV Rheinland Polska. Głównym tematem konferencji było załamanie się rynków zbytu wieprzowiny, ze względu na wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń. Zakaz importu wieprzowiny obowiązuje w 22 krajach i może być utrzymany nawet trzy lata od zwalczenia tej choroby. Przedstawiciele branży mięsnej radzili, jak przetrwać i wykorzystać ten czas.

Certyfikacja przepustką do eksportu mięsa

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
Data: 15-04-2014, 10:50

W 2012 roku eksport mięsa wieprzowego do Chin, Japonii i Korei wyniósł ok. 86 tys. ton. Ze względu na wystąpienie w Polsce ASF kraje te wstrzymały import polskiej wieprzowiny. Klauzula o ASF została zapisana w uzgodnionym kilka lat temu świadectwie zdrowia. Przewiduje ona zakaz importu wieprzowiny przez trzy lata od zwalczenia tej choroby. Polska będzie starała się zmienić te zapisy - zapewnił w trakcie Forum Branży Mięsnej Jarosław Naze, wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej. Dodał, że w wyjątkowych przypadkach okres ten może być skrócony do 12 miesięcy.

Emilia Drabas, ekspert TÜV Rheinland Polska w swoim wystąpieniu poruszyła temat możliwości udoskonalenia produkcji i podniesienia jakości wyrobów poprzez zwrócenie uwagi na najczęściej występujące problemy. Przekonywała, że aby w pełni zadbać o bezpieczeństwo należy regularnie kontrolować infrastrukturę zakładu m.in. szczelność drzwi i kurtyn, czystość wentylatorów, stan techniczny taśm rozbiorowych. Zwróciła także uwagę na problem identyfikowalności od surowca do wyrobu i od wyrobu do surowca oraz na wiele innych czynników, które mogą mieć wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności. Firmy, które chcą sprostać wymaganiom zagranicznych rynków mogą przystąpić do procesu certyfikacji na zgodność z ISO 22000, HACCP, BRC Food , IFS, BRC Packing.

W dyskusji na Forum Agnieszka Różańska, dyrektor ds. współpracy międzynarodowej UPEMI przekonywała, że Polska powinna mieć długofalową strategię eksportową. Zaznaczyła, że niektóre organizacje branżowe już podjęły się jej budowania poprzez wieloletnią obecność na targach i prowadzenie rozmów z potencjalnymi kontrahentami. Mimo że najbardziej rokujące rynki zbytu, czyli azjatyckie, zostały w tej chwili zablokowane na eksport polskiej wieprzowiny, to istnieje potrzeba kontynuowania takich działań - tłumaczyła.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (2)

  • KUBA 2014-04-16 10:28:52
    Agnieszka Różańska po tatusiu odziedziczyła gadanie typu \"ble, ble, ble \"
  • bigos 2014-04-16 16:46:08
    ISO 22000 to chłam nieziemski, nikomu nie polecam. Ciekawym tematem jest \"CERTYFIKACJA NA ZGODNOŚĆ Z HACCP\". Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Może chodzi o certyfikowanie systemu HACCP???. Ale to jakby coś trochę innego. Jeśli artykuł jest promocyjny to niech chociaż będzie poprawnie napisany. Ja nigdy nie zgłoszę zakładu do certyfikacji przez TUV.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.21.186
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.