Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Choiński: tracimy rynki eksportowe

  • Autor: Jacek Okrzesik, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-10-2008, 12:17
Choiński: tracimy rynki eksportowe

- Rok 2008 w branży mięsnej jest szczególnie trudny. Wzrost cen krajowego surowca oraz umocnienie się złotego powodowały ograniczenie eksportu mięsa i zwiększenie jego wwozu. W rezultacie import mięsa zdecydowanie przewyższa eksport - mówi Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Tracimy stopniowo rynki eksportowe, zwłaszcza unijne, na których po 2004 roku byliśmy bardzo mocni. Przez ostatnie lata utrzymywaliśmy na nich konkurencyjność dzięki niższym cenom surowca i kosztom pracy. Te przewagi pozwalały nam śmiało wchodzić na rynki starych krajów UE, jednak w bieżącym roku utraciliśmy je - uważa prezes Choiński.

- Dobrze rozwijał się handel z Ukrainą dzięki dopłatom do eksportu, ale decyzja Komisji Europejskiej o ich likwidacji spowodowała, że i ten rynek zaczęliśmy tracić. Czarę goryczy przelał europejski kryzys finansowy, który w różnym stopniu dotyka kraje europejskie oraz rozwiązanie parlamentu na Ukrainie. W ciągu jednego dnia wartość ukraińskiej waluty spadła o blisko 20 proc., co każe nam na najbliższy czas zupełnie zapomnieć o rynku ukraińskim (największym rynku eksportowym w tym roku). Utrata rynku ukraińskiego przekłada się już na rynek surowcowy. Ceny skupu trzody spadają, a rolnicy podburzani przez "swoich" działaczy winą znowu zaczynają obarczać zakłady mięsne. A więc zmowa cenowa nie wychodzi z mody - komentuje Witold Choiński.

- W latach 2006-2007 doszło do drastycznego obniżenia się opłacalności chowu trzody. W rezultacie około 100 tys. gospodarstw wycofało się z produkcji trzody, czego rezultat widzimy dzisiaj w postaci zbyt niskiej podaży żywca i wysokich cen. nie zrobiono jednak nic w tym kierunku, aby obniżyć koszty produkcji. Co więcej Minister Rolnictwa wystąpił do Komisji Europejskiej o wprowadzenie ceł na zboża - chcąc chronić krajowych producentów zbóż - ale grzebiąc w ten sposób producentów trzody chlewnej. Mamy więc sytuację taką: ubiegłoroczny wzrost cen zbóż doprowadził do prawie 100 proc. wzrostów cen pasz (i to było zrozumiałe), i rok obecny spadek cen zbóż do niskich poziomów sprzed lat nie obniżył już tak cen pasz. Rosną więc koszty produkcji żywca, spada opłacalność hodowli, firmy paszowe śpią spokojnie - bo "winne" są i tak zakłady mięsne - mówi Choiński.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AZ 14-10-2008, 22:16:
mir_J64 nie tak ostro. Zakłady ubojowe zaczynają rozumieć, że nowoczesne technologie na halach niz nie znaczą jesli nie ma konkurencyjnego żywca wołowego. Może zaczną to rozumiec także urzędnicy odpowiedzialni za sektor wieprzowiny ? Może chciałby się wypowiedzieć Departament Rynków Rolnych oraz Departamentu Bezpieczeństwa Żywności ?
  • mir_J64 14-10-2008, 17:34:
Skoro zakłady mięsne nie zadbały o to aby mieć zaplecze surowcowe to najwyższy czas aby zbankrutowały. Nie ma czego żałować im wydaje się,że tylko oni mają koszty.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH