Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Drobiarze cieszą się z kryzysu

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 01-07-2009, 10:40
Drobiarze cieszą się z kryzysu

Producenci drobiu wierzą, że wraz z zeszłym rokiem skończył się dla nich okres dekoniunktury. Jeżeli nie wydarzy się żadna katastrofa o skali porównywalnej do epidemii ptasiej grypy, ten rok powinien być dla nich udany.

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ZAINTERESOWANY 14-07-2009, 12:35:
dlaczego ceny żywca drobiowego są na tak wysokim (nawet w stosunku do roku ubiegłego) skoro ceny pasz rok do roku są niższe o prawie 20%? Największy problem z rozwojem produkcji drobiu w Polsce jest brak stabiloności cen. Duża zmienność powoduje powoduje brak przewidywalności poziomów sprzedaży. Jeżeli wieprzowina pod koniec roku spadnie zobaczymy wtedy jaka bedzie cena żywca drobiowego. polski konsument szybko powróci do starych przyzwyczajeń, czyli schabowy. Tak naprawdę Pan leszek Kawski sam nie wierzy w to co mówi, to są tylko jego pobożne życzenia. mówi to co każą mu największe zakłady drobiarskie w Polsce, które płacą mu pensje.
  • DKK 10-07-2009, 12:39:
Nie wiem skąd ten hura optymizm ! Ceny żywca są bardzo wysokie, na poziomie nie występującym nigdy wcześniej, sieci duszą ceny detaliczne, pokazując bardzo niskie ceny regularne a w szczególności promocyjne.
Jeżeli koszt surowca na tydz 29 to 3,70 [według cen ministerialnych], a tuszka na wolnym ryku ma ceny od 5,50 zł/kg, to gdzie rentowność i te olbrzymie zyski, które mają [ponoć] generować producenci drobiu ?
Przy tej cenie surowca, gotowa do sprzedaży tuszka powinna kosztować n/n/n 6,00 zł/kg.
I co Państwo na to?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH