Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Intensyfikacja trendów prozdrowotnych na rynku żywności

Rynek żywności ewoluuje, zmienia się świadomość konsumencka a wraz z nią gusta i oczekiwania klientów branży spożywczej. Sprawa jest jasna - ma być jak najbardziej naturalnie.

Intensyfikacja trendów prozdrowotnych na rynku żywności

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę EDPOL Food & Innovation Sp. z o.o.
Data: 13-02-2017, 09:26

Narastające trendy skłaniają do poszukiwania innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą zrealizować szerokie spektrum projektów, oferując jednocześnie prozdrowotną wartość dodaną. Jak sprostać wysokim wymaganiom stawianym producentom żywności funkcjonalnej przy jednoczesnym poszanowaniu koncepcji ”czystej etykiety”? Odpowiedzią może okazać się beta-glukan - twierdzi Ewelina Wiszowata, Pełnomocnik Zarządu ds. Badań i Rozwoju firmy EDPOL Food & Innovation. Powyższy wniosek wypracowany został na podstawie prowadzonych przez EDPOL Food & Innovation prac badawczo- rozwojowych oraz bieżącej analizy tendencji.

Beta-glukany - wcielenie koncepcji prosto z natury

Beta-glukan stosowany w przetwórstwie żywności pozyskiwany jest głównie z surowców roślinnych takich jak owies, jęczmień, a także różnych gatunków drożdży. Jego struktura chemiczna oraz aktywność biologiczna uwarunkowana jest głównie pochodzeniem. Mamy zatem do czynienia z całkowicie naturalną substancją, cechującą się pozytywnym wpływem na zdrowie, a także znajdującą szereg praktycznych zastosowań w przemyśle spożywczym - komentuje Ewelina Wiszowata.

Moc z natury - minimum wkładu, maksimum korzyści

Beta- glukany wykazują szerokie spektrum działania na organizm człowieka, ogólnie określane jako przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym.

Istnieje wiele dowodów na to, że dieta zawierająca w swoim składzie duże ilości beta- glukanów wykazuje działanie hipocholesterolemiczne.

Aktualny stan wiedzy określa kilka teorii wyjaśniających właściwości β- glukanu związane z wpływem na obniżenie poziomu tzw. ”złego” cholesterolu. Prawie wszystkie z nich oparte są na twierdzeniu, że beta- glukany wpływają w istotny sposób na gospodarkę lipidową poprzez oddziaływanie na substancje uczestniczące w procesach metabolicznych tłuszczów.

Potwierdzono również, że beta- glukany wpływają na zmniejszenie zawartości glukozy i insuliny we krwi po posiłku. Dodatkowym atutem złagodzenia poposiłkowej glikemii jest obniżenie wrażenia głodu odczuwanego przez nagły spadek cukru we krwi. Z tego względu β- glukan zaliczany jest do składników zmniejszających apetyt i pozwalających obniżyć ilość konsumowanego pokarmu.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.113.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.