Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Irlandzcy producenci chcą skorzystać na rosnącej popularności wołowiny w Polsce (wywiad)

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-11-2017, 14:22
Irlandzcy producenci chcą skorzystać na rosnącej popularności wołowiny w Polsce (wywiad)
Judith Clinton, kierownik regionalny Bord Bia na Europę Środkowo-Wschodnią, fot. mat. pras.

- Irlandia słynie z wysokiej jakości wołowiny "grass fed", pochodzącej z hodowli, gdzie bydło jest karmione trawą. Dlatego irlandzcy eksporterzy, wchodząc na polski rynek, koncentrują swoją uwagę na stekach i elementach na pieczeń - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Judith Clinton, kierownik regionalny Bord Bia na Europę Środkowo-Wschodnią.

Adam Tubilewicz: Mięso jest jedną z kluczowych kategorii w eksporcie irlandzkiej żywności do Polski. Które kategorie mięsne są szczególnie perspektywiczne dla irlandzkich eksporterów w kontekście rynku polskiego?

Judith Clinton: Irlandia słynie z wysokiej jakości wołowiny "grass fed", pochodzącej z hodowli, gdzie bydło jest karmione trawą. Dlatego irlandzcy eksporterzy wchodząc na polski rynek koncentrują swoją uwagę na stekach i elementach na pieczeń.

Spożycie wołowiny w Polsce w 2016 roku wyniosło niewiele, bo 2,1 kg na osobę. Dlaczego zatem irlandzcy producenci wołowiny są zainteresowani rynkiem polskim?

Podczas gdy konsumpcja wołowiny w Polsce jest obecnie niewielka, w ciągu ostatnich trzech lat wzrosła ona o 70%. Przewiduje się kontynuowanie tej tendencji, gdyż dochód rozporządzalny wzrasta, a polscy konsumenci coraz częściej postrzegają wołowinę jako zdrowe zródło białka o wysokich walorach kulinarnych. Dostrzegamy również wzrost spożycia jagnięciny.

Które kanały dystrybucji w Polsce są najbardziej atrakcyjne dla irlandzkich firm z sektora mięsnego?

Handel nowoczesny oraz HoReCa oferują najbardziej atrakcyjne możliwości dla irlandzkich firm sektora mięsnego. Komunikacja i edukacja dotycząca jakości wołowiny jest bardzo ważna, a oba te kanały oferują najlepszą możliwość interakcji z konsumentem.

Czy w kontekście zorganizowanego przez Bord Bia Forum Sektora Mięsnego i innych działań wspierających współpracę polsko-irlandzką w obszarze mięsa, zakładacie Państwo również działania na rzecz zwiększenia obecności polskich firm mięsnych w Irlandii?

Bord Bia ma na celu promowanie eksportu irlandzkiej żywności i napojów za granicą. Jednak polskim firmom mięsnym, zainteresowanym irlandzkim rynkiem, sugerowałabym zacząć od kontaktu z Ambasadą Polski w Irlandii, która z kolei może nawiązać kontakt z odpowiednimi organizacjami. Irlandia jest domem dla znacznej liczby Polaków i funkcjonuje tam wiele polskich firm handlowych, co powinno oferować możliwości polskim firmom mięsnym.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH