Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

KRD-IG i a.v.e.c. o szansach i zagrożeniach dla polskiego i europejskiego drobiu (wywiad)

O sytuacji międzynarodowej w sektorze produkcji drobiarskiej na przełomie 2017 i 2018 roku rozmawiamy z Birthe Steenberg, Sekretarz Generalną stowarzyszenia a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries) oraz Łukaszem Dominiakiem, Dyrektorem Generalnym Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

KRD-IG i a.v.e.c. o szansach i zagrożeniach dla polskiego i europejskiego drobiu (wywiad)
Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Birthe Steenberg, Sekretarz Generalna stowarzyszenia a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries, fot. mat pras.

Jakie są aktualnie najważniejsze kierunki rozwoju europejskiego sektora producentów mięsa drobiowego?

Birthe Steenberg: Obecnie w głównej mierze skupiamy się na zagadnieniach z zakresu handlu. Jednym z najpilniejszych problemów, który staramy się rozwiązać są bariery w eksporcie drobiu do RPA. To duże wyzwanie, także ze względu na liczne aspekty polityczne. W tym zakresie bardzo blisko współpracujemy z Komisją Europejską. Równolegle prowadzone są rozmowy na temat wolnego handlu z krajami Mercosur, spośród których bardzo ważnym graczem jest Brazylia, eksportująca duże ilości drobiu do Europy. Jednak Brazylijczycy mają nieograniczony apetyt i prowadzą negocjacje by jeszcze zwiększyć ten wolumen. To oczywiście nie byłaby dla nas najlepsza sytuacja. Jako Europejczycy nie mamy potrzeby zwiększania importu i jesteśmy w stanie sami zagwarantować odpowiednią podaż mięsa drobiowego. Obecnie 25% fileta drobiowego w Europie pochodzi z krajów trzecich. Uważam to za spory problem, gdyż w Unii Europejskiej produkowane jest mięso bardzo wysokiej jakości, bezpieczne, o najlepszych standardach środowiskowych i pochodzące od zwierząt, których dobrostan jest stale kontrolowany. To oczywiście podnosi koszty i dlatego brazylijskie mięso jest tańsze. Jednak z całą pewnością europejski drób jest nieporównywalnie wyższej jakości niż południowoamerykański i konsumenci powinni zacząć zwracać uwagę na ten aspekt, zamiast kierować się względami ekonomicznymi.

Jak ocenia Pani pozycję polskiego sektora drobiarskiego na rynku międzynarodowym?

Birthe Steenberg: Polska to największy producent drobiu w Europie i oczywiście choćby z tego powodu jest bardzo ważnym graczem na międzynarodowym, a nawet światowym rynku. Dla Unii Europejskiej polscy producenci drobiu są więc niezwykle istotni.

więcej informacji:

KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2017 RSS ALERT    /    Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    Birthe Steenberg RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    produkcja drobiu w UE RSS ALERT    /    rynek drobiu w UE RSS ALERT    /    rynek drobiu 2017 RSS ALERT    /    rynek drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • malorolny 2018-01-03 07:56:51
    paniusia głupoty opowiada dzis licza się tylko aspekty finansowe brazylijski kurczak hodowany jest na maczkach mięsno kostnych wiec zbliżony do chodowni naturalnej w ue sypie się do pasz tyle chemii ze biedne kurczaki puchna mieso jest rzadkie i smakowojak nie kurczak kto pamięta prawdziwy smak kurczaka?????????!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.87.253.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.