Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG i a.v.e.c. o szansach i zagrożeniach dla polskiego i europejskiego drobiu (wywiad)

  • Autor: KRD-IG
  • Data: 28-12-2017, 14:05
KRD-IG i a.v.e.c. o szansach i zagrożeniach dla polskiego i europejskiego drobiu (wywiad)
Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Birthe Steenberg, Sekretarz Generalna stowarzyszenia a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries, fot. mat pras.

O sytuacji międzynarodowej w sektorze produkcji drobiarskiej na przełomie 2017 i 2018 roku rozmawiamy z Birthe Steenberg, Sekretarz Generalną stowarzyszenia a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries) oraz Łukaszem Dominiakiem, Dyrektorem Generalnym Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Jakie są aktualnie najważniejsze kierunki rozwoju europejskiego sektora producentów mięsa drobiowego?

Birthe Steenberg: Obecnie w głównej mierze skupiamy się na zagadnieniach z zakresu handlu. Jednym z najpilniejszych problemów, który staramy się rozwiązać są bariery w eksporcie drobiu do RPA. To duże wyzwanie, także ze względu na liczne aspekty polityczne. W tym zakresie bardzo blisko współpracujemy z Komisją Europejską. Równolegle prowadzone są rozmowy na temat wolnego handlu z krajami Mercosur, spośród których bardzo ważnym graczem jest Brazylia, eksportująca duże ilości drobiu do Europy. Jednak Brazylijczycy mają nieograniczony apetyt i prowadzą negocjacje by jeszcze zwiększyć ten wolumen. To oczywiście nie byłaby dla nas najlepsza sytuacja. Jako Europejczycy nie mamy potrzeby zwiększania importu i jesteśmy w stanie sami zagwarantować odpowiednią podaż mięsa drobiowego. Obecnie 25% fileta drobiowego w Europie pochodzi z krajów trzecich. Uważam to za spory problem, gdyż w Unii Europejskiej produkowane jest mięso bardzo wysokiej jakości, bezpieczne, o najlepszych standardach środowiskowych i pochodzące od zwierząt, których dobrostan jest stale kontrolowany. To oczywiście podnosi koszty i dlatego brazylijskie mięso jest tańsze. Jednak z całą pewnością europejski drób jest nieporównywalnie wyższej jakości niż południowoamerykański i konsumenci powinni zacząć zwracać uwagę na ten aspekt, zamiast kierować się względami ekonomicznymi.

Jak ocenia Pani pozycję polskiego sektora drobiarskiego na rynku międzynarodowym?

Birthe Steenberg: Polska to największy producent drobiu w Europie i oczywiście choćby z tego powodu jest bardzo ważnym graczem na międzynarodowym, a nawet światowym rynku. Dla Unii Europejskiej polscy producenci drobiu są więc niezwykle istotni.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • malorolny 03-01-2018, 07:56:
paniusia głupoty opowiada dzis licza się tylko aspekty finansowe brazylijski kurczak hodowany jest na maczkach mięsno kostnych wiec zbliżony do chodowni naturalnej w ue sypie się do pasz tyle chemii ze biedne kurczaki puchna mieso jest rzadkie i smakowojak nie kurczak kto pamięta prawdziwy smak kurczaka?????????!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 035) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH