Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Krzysztof Borkowski, prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody - pełny wywiad

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2014, 11:07
Krzysztof Borkowski, prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody - pełny wywiad
Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody fot. www.kborkowski.pl

Krzysztof Borkowski, prezes Zakładu Mięsnego Mościbrody mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl o planowanych inwestycjach firmy, o planach strategicznych w Polsce oraz na rynkach zagranicznych.

Jakie wyglądają plany inwestycyjne spółki na najbliższy czas?

Mamy dwa zakłady. W pierwszym zajmujemy się mięsem czerwonym, czyli wieprzowiną i wołowiną. Drugi specjalizuje się w mięsie indyczym.
Sektor mięsa drobiowego jest generalnie lepiej zorganizowany. Na rynku działają większe gospodarstwa. Drobiarskie grupy producenckie są mocniejsze od funkcjonujących na rynku mięsa czerwonego. To sprawia, że rynek indyka jest bardziej przewidywalny, jeśli chodzi o surowiec. Łatwiej jest nam współpracować z tą grupą hodowców. Poza tym cena drobiu w Polsce jest o wiele, bo aż o ok. 20 proc. niższa niż w krajach Unii Europejskiej i na rynkach państw trzecich. Ta sytuacja pomaga nam przebić się na tamtejsze rynki.

Rynek drobiu rozwija się bardzo dynamicznie. Jesteśmy w trakcie pozyskiwania pozwoleń na własne farmy indycze. Rynek jest niestabilny, jeśli chodzi o surowiec, a zależy nam na stałości dostaw do klienta. W takim kierunku zmierzamy.

Jaka ma być zatem docelowa struktura skupu - ile od rolników, a ile z własnych farm?

Chcielibyśmy mieć około 30 proc. z własnych farm. Obecnie powiększamy produkcję. Zrobiliśmy kilka inwestycji, np. w nowoczesną oczyszczalnię ścieków, oraz w obiekty chłodnicze. W tej chwili trwa proces inwestycyjny w produkcję mięsa mielonego, ponieważ chcemy je dostarczać do sieci marketów.

Zwiększamy też rynek pracy, bo zakład indyków jest w gminie, gdzie jest bardzo duże bezrobocie - chyba jedno za największych w województwie mazowieckim. Nasza działalność znacznie poprawiła tutejszy rynek pracy. Daliśmy szansę rozwoju gminom, które się bardzo wyludniały. Dziś ludzie mają tam pracę.

Przed rynkiem drobiu, a w szczególności indyka widzę dobrą przyszłość. Zapotrzebowanie na mięso i produkty indycze rośnie zwłaszcza w krajach wschodnich, takich jak Rosja i Białoruś. Coraz więcej osób jest przekonanych, że to mięso jest lepsze jakościowo.

A jakiej wielkości inwestycje zostały dokonane i jakie będą w przyszłym roku?

W ciągu ostatniego roku nasze inwestycje sięgnęły poziomu 6-7 milionów złotych. W przyszłym roku chcielibyśmy dokonać inwestycji za kilka milionów złotych. Najważniejszą z nich jest budowa porządnej, odpowiadającej standardom nie tylko unijnym, ale i światowym zamrażalni. Dzięki niej będziemy w stanie wejść na rynki chiński i japoński.

Złożyliśmy już wnioski do agencji o dofinansowanie. Jeżeli to nie będzie możliwe teraz, wtedy będziemy próbować po 2014 r. Jednak chciałbym to robić już, bo skompletowaliśmy wszystkie dokumenty i wszelkie niezbędne pozwolenia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH