Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marel: Detekcja kości i analiza zawartości tłuszczu

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Marel
  • Data: 22-09-2014, 11:05
Marel: Detekcja kości i analiza zawartości tłuszczu

Bezpieczeństwo żywności jest światowym problemem konsumentów. Przetwórca żywności, firma OSI Group, LLC dostarcza produkty z wartością dodaną w postaci białka do wielu wiodących marek i usług detalicznych. Problem bezpieczeństwa bierze bardzo poważnie, a dwie z ich obaw dotyczą właśnie problemu: obecności kości w produktach końcowych i utrzymanie stałej jakości produktu.

System Kontroli Mięsa z Zewnątrz (IMI)

Bez dostępnych na rynku rozwiązań, które mogłyby zapewnić wolne od kości produkty końcowe, jak również analizę zawartości tłuszczu/mięsa chudego, OSI i Marel zdecydowały się na współpracę w celu rozwijania tego typu systemu. Końcowym rezultatem wspólnego działania jest System Kontroli Mięsa z zewnątrz, który został zainstalowany w zakładzie OSI w 2012.

System Kontroli Mięsa z Zewnątrz (IMI) wykorzystuje technologię X-ray do wykrywania kości oraz innych zanieczyszczeń, a także określa rzeczywistą zawartość tłuszczu (CL) w mięsach drobnych wołowych i wieprzowych. Kości i inne obce obiekty są usuwane z uformowanego strumienia produktu połączone z zaawansowanym systemem odrzutu.

Przed 2012 rokiem, większe kości były podawane na wilki, które z kolei wytwarzały wiele fragmentów kości. Firma OSI polegała na systemie eliminacji kości przez swoje wilki, które były tylko częściowo efektywne w eliminacji kawałków kości. Oznaczało to, że system niestety utrwalał problem, który zamierzano wyeliminować.

Wyniki Raportowania wpływają na jakość

OSI korzysta obecnie z systemu IMI na początku procesu produkcyjnego, aby wykryć i usunąć kości zanim surowiec zostanie wprowadzony do wilków, gdzie stają się mniejsze i trudniejsze do wykrycia.

Dzięki wysokiej precyzji systemu IMI, OSI może korzystać ze specjalistycznego oprogramowania do śledzenia konkretnych partii surowca, pochodzącego od konkretnych dostawców. OSI wykorzystuje raporty pochodzące z systemu IMI w celu monitorowania zarówno rzeczywistej zawartości tłuszczu (CL), jak i liczbę znalezionych obcych przedmiotów. Doprowadziło to do sytuacji, w której dostawcy firmy OSI są bardziej odpowiedzialni w obszarze CL i zawartości kości, a co za tym idzie jakości surowca, które jest dostarczane do OSI. Jego jakość znacznie się poprawiła, od momentu uruchomienia systemu IMI.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH