Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Modyfikacje genetyczne żywności pochodzenia zwierzęcego

  • Autor: KATARZYNA KAJAK-SIEMASZKO, KINGA BORUSZEWSKA, WIESŁAW PRZYBYLSKI Żywność.Nauka.Technologia.Jakość 5(108) 2016
  • Data: 07-03-2017, 09:45
Modyfikacje genetyczne żywności pochodzenia zwierzęcego
fot. pixabay.com

W pracy przedstawiono metody otrzymywania zwierząt transgenicznych oraz cele modyfikacji genetycznych, ze szczególnym uwzględnieniem modyfikacji składu chemicznego i wartości odżywczej mleka, jak również modyfikacji związanych z cechami wartości rzeźnej i jakości mięsa oraz tłuszczu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) dopuściła w listopadzie 2015 roku do produkcji, sprzedaży i konsumpcji genetycznie zmodyfikowanego łososia atlantyckiego AquAdvantage, który charakteryzuje się szybszym tempem wzrostu i lepszym wykorzystaniem paszy niż jego niezmodyfikowany odpowiednik.

Łosoś AquAdvantage jest tożsamy z łososiem atlantyckim scharakteryzowanym przez FDA w "Referencyjnej encyklopedii ryb". W ramach przeprowadzonej oceny bezpieczeństwa stwierdzono, że profil odżywczy obu łososi jest porównywalny. Przedstawiono zasady znakowania produktów zmodyfikowanych genetycznie oraz postawy konsumentów wobec żywności zmodyfikowanej genetycznie. Uwzględniono również zdrowie i dobrostan transgenicznych zwierząt gospodarskich. Konieczny jest rozwój odpowiednich narzędzi do oceny ryzyka zdrowotnego oraz prowadzenie dalszych, bardziej pogłębionych badań dotyczących wpływu na zdrowie oraz oddziaływania na środowisko. Istnieje potrzeba upowszechniania wiedzy o żywności zmodyfikowanej genetycznie, która z pewnością będzie towarzyszyć postępowi metodologicznemu i wyznaczaniu celów mających realne zastosowanie w praktyce. Jest to szczególnie istotne w kontekście postaw społeczeństwa wobec organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Wprowadzenie

Rozwój inżynierii genetycznej w ostatnich 35 latach pozwolił naukowcom na opracowanie genetycznie zmodyfikowanych zwierząt. W obecnej chwili zwierzęta transgeniczne wykorzystywane są głównie w medycynie jako modele w badaniu chorób człowieka. W przypadku transgenezy zwierząt gospodarskich postęp jest wolniejszy.

Zdecydowana większość zwierząt transgenicznych znajduje się dopiero na etapie badań. Jednak możliwe, że niektóre z nich - obok łososia atlantyckiego AquAdvantage - w niedalekiej przyszłości będą dostępne na rynku. Zmodyfikowano wiele gatunków zwierząt gospodarskich, głównie z zamiarem poprawy ważnych gospodarczo cech, takich jak: szybkość wzrostu, jakość mięsa, skład mleka, odporność na choroby i przeżywalność [63]. Świnie były doskonalone w kierunku szybszego wzrostu i wytwarzania większej ilości mięsa z jednoczesnym mniejszym zapotrzebowaniem na paszę.

Udoskonalono również skład wieprzowiny. Naukowcy zwrócili szczególną uwagę na zdrowie świń, wzrost wskaźników przeżywalności prosiąt, zmniejszenie ryzyka chorób zakaźnych i wzmocnienie ich systemu immunologicznego. Celem modyfikacji owiec była poprawa produkcji wełny i poprawa odporności oraz zmniejszenie ryzyka śmiertelności po infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Zwiększenie tempa wzrostu kurcząt zostało osiągnięte połowicznie, ponieważ już ukierunkowana intensywna selekcja wpłynęła na maksymalną poprawę tej cechy. Niemniej jednak zwiększono odporność na choroby (m.in. wirus H5N1) i wskaźnik przeżycia nowo wyklutych piskląt.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 16-03-2017, 11:40:
powinno się zdelegalizować nadania nad modyfikacjami genetycznymi

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH