Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na produkcji tradycyjnych wędlin można zarobić, ale tylko ciężką harówą (wywiad)

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-06-2017, 19:23
Na produkcji tradycyjnych wędlin można zarobić, ale tylko ciężką harówą (wywiad)
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. "Warsztat Kadru" Łukasz Walaszczyk

- Wędliniarstwo to praca 24 godziny na dobę. Czasami żona pyta mnie o czym myślę i jak mam jej powiedzieć, że o tym co będę jutro robił w zakładzie, to mówię, że o niczym, bo cały czas myślę o firmie. Najwięcej wędlin schodzi w święta. Jest to czas okupiony potem, łzami i spaniem na kotle - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie. Zapraszamy do lektury pełnego wywiadu.

Adam Tubilewicz: Jak powstała firma Nowicki Naturalnie?

Jacek Nowicki: Cała historia rozpoczęła się w 1936 roku w Ostrzeszowie. Mój dziadek, Jan Nowicki został wysłany przez prababcię na naukę zawodu rzeźnik-wędliniarz. Następnie jego syn, a mój ojciec Adam Nowicki poszedł w ślady dziadka i ukończył Technikum Mięsne w Krotoszynie. W miejscu gdzie dziś znajduje się siedziba firmy mieliśmy gospodarstwo, w którym tata wyrabiał wędliny dla rodziny i znajomych, najczęściej w okresie przedświątecznym. Od dziecka mu w tym pomagałem. W 2009 roku uznałem, że trzeba coś zrobić żebyśmy mogli sprzedawać nasze wyroby i żeby zauważyli nas nie tylko znajomi. Dlatego, z mojej inicjatywy, zaczęliśmy przekształcać budynki gospodarcze w mały zakład masarski.

Jak zareagował na to ojciec?

Gdy powiedziałem mu o moim pomyśle, jego słowa nieco podcięły mi skrzydła. Mówił, że nie dam rady, bo to bardzo ciężki zawód i całe dni będę spędzał  w zakładzie. Mimo tego chciałem to zrobić. Dziś muszę przyznać, że w jednym ojciec miał rację: Masarstwo to niezwykle ciężka praca. Ale są rezultaty. Mamy dużo stałych klientów, a także ludzi, którzy tylko u nas chcą uczyć się robienia kiełbas. Są wśród nich znani kucharze jak Grzegorz Łapanowski czy Tomasz Jakubiak.

Czy produkcja mięsa w rodzinnym zakładzie była dla pana od początku jedyną możliwą drogą kariery? Miał pan wybór?

Cały czas liczyłem na to, że uda mi się zakochać w innej branży niż mięsna. Skłaniałem się bardziej w kierunku piekarnictwa lub cukiernictwa. Od dziecka musiałem cały czas pomagać ojcu, dlatego masarstwo traktowałem bardziej jak ciężką pracę niż pasję. Ukończyłem technikum gastronomiczne, następnie studiowałem inżynierię produkcji żywności na Akademii Ekonomicznej. Pracowałem też w firmie produkującej wodę, gdzie poznałem Agnieszkę Kaniewską, którą jest dziś moją prawą ręką w Nowicki Naturalnie.

Czyli wciąż poruszał się pan w obrębie branży spożywczej.

Tak. Zdarzył się jednorazowy wyskok w postaci firmy kosmetycznej, ale to było chwilowe. Jednak dzięki temu nauczyłem się podstaw zarządzania ludźmi. Po odejściu z tej firmy postanowiłem powrócić do korzeni, czyli do mięsa.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rex Kelvin 04-11-2017, 09:16:
Cześć,

Jesteśmy tu po raz kolejny, aby kupić nerki dla naszych pacjentów i zgodzili się zapłacić dobrą sumę pieniędzy każdemu, kto chce ofiarować nerki, aby je uratować i tak Jeśli jesteś zainteresowany byciem dawcą lub chcesz uratować Życie, musisz napisać do nas na e-mailu poniżej.

Jest to okazja, aby być bogatym w porządku, zapewniamy i gwarantujemy 100% bezpieczną transakcję z nami, wszystko odbywa się zgodnie z prawem nakłaniającym dawców nerek.
Więc marnuj więcej czasu, uprzejmie napisz do nas na irruaspecialisthospital20@gmail.com

Irrua Specialist Teaching Hospital.
  • klusownikklys 03-06-2017, 23:59:
Właściwie nic dodać i nic ująć. W ciągu 8 lat stawiając na jakość dopracował się doskonałej pozycji na rynku. Moim zdaniem albo lepiej moim smakiem najlepsze wędliny w kraju. Wielki szacunek.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH