Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pomiar i monitoring parametrów wpływających na jakość produktów spożywczych

  • Autor: Testo - artykuł promocyjny
  • Data: 12-11-2009, 15:19

W przemyśle spożywczym, o jakości i trwałości produktu finalnego decyduje szereg czynników pojawiających się w trakcie całego cyklu prowadzącego od jego produkcji , przetwarzania, transportu, przechowywania, aż po jego zakup przez konsumenta. Podstawowym sposobem kontroli tych parametrów jest dobór właściwych narzędzi pomiarowych, które dostarczą informacji o rzeczywistych wartościach krytycznych, mających wpływ na produkt.

Jakie parametry należy kontrolować ? Temperatura

Temperatura to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na jakość i trwałość produktów spożywczych we wszystkich fazach jego wytwarzania i dystrybucji. Jej niewłaściwa wartość odpowiada za przebieg procesów składających się na psucie się produktów i pogorszenie ich jakości. Dlatego też tak istotną sprawą jest dobór właściwego przyrządu pomiarowego.

Do określania temperatury wewnątrz produktów spożywczych stosowane są z reguły mierniki z sondą zanurzeniowo-penetracyjną. Firma Testo oferuje termometry zintegrowane z tego typu sondami, jak. np. testo 106, lub mierniki z możliwością dowolnego doboru i wymieniania sond przez użytkownika, w zależności od rodzaju pomiaru, np. testo 105, testo 926, testo 110. Do takich termometrów można podłączyć sondy zanurzeniowo penetracyjne, sondy temperatury powietrza, a także powierzchniowe. Należy zwrócić uwagę, że w przypadku pomiaru produktów spożywczych głęboko zamrożonych, najwłaściwszym wyborem jest specjalna, wzmocniona sonda o konstrukcji "korkociągu". Umożliwia ona pomiar temperatury we wszelkiego rodzaju mrożonkach, bez konieczności nawiercania w nich wcześniej otworów.

Wspomniane wyżej modele testo 926 i testo 110 znajdują również zastosowanie między innymi w dużych kuchniach przemysłowych, w hotelach i restauracjach. Termometry zapamiętują wartość maksymalną i minimalną, a także posiadają opcję wydruku, dzięki czemu pozwalają na prowadzenie pełnej archiwizacji przeprowadzonych pomiarów. Na uwagę zasługuję fakt, iż omawiane termometry, oprócz standardowych sond kablowych, współpracują także z czujnikami radiowymi.

W przypadku konieczności przeprowadzenia szybkich pomiarów na półkach/ ladach chłodniczych lub też przy kontroli jakości dostaw można zastosować pirometry, czyli termometry bezkontaktowe (na podczerwień). Należy jednak pamiętać , że taki system pomiaru informuje wyłącznie o temperaturze powierzchni produktu, a nie w jego wnętrzu.

Firma Testo oferuje szeroką gamę tego typu urządzeń. Na szczególną uwagę zasługuje pirometr testo 831, z 2-punktowym celownikiem laserowym i zakresie pomiarowych -30…+400°C. Opcja alarmu optycznego , a także możliwość podłączenia zewnętrznej, kontaktowej sondy temperatury, czynią z niego bardzo wszechstronne urządzenie pomiarowe.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH