Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Poszukiwacze złotego runa - czyli proste pytania dla technologów (z trudnymi odpowiedziami)

  • Autor: RESULT - artykuł sponsorowany
  • Data: 14-12-2009, 12:25
Poszukiwacze złotego runa - czyli proste pytania  dla technologów (z trudnymi odpowiedziami)

Rok 2009 to rok kryzysu, spadającego popytu na mięso oraz niskiej średniej marży. Producenci żywności stają, więc przed dużym wyzwaniem: redukować koszty zachowując optymalną produkcję i jednocześnie spełniać coraz wyższe wymagania klientów. Wymagania, które na przestrzeni lat bardzo uległy zmianie.

Klient bowiem nie skupia się już tylko na wyglądzie, smaku czy cenie, coraz częściej istotną rolę w produkcie odgrywa zawartość substancji dodatkowych, alergenów oraz deklaracja wartości odżywczej ze wskazaniem na % dzienne spożycie (GDA).

Jednocześnie na straży zgodności jakości produktu z deklarowanymi normatywami stoją służby kontrolne, które zaczynają w sposób rzeczywisty traktować etykietę informacyjną na produkcie spożywczym jako umowę cywilno-prawną między producentem a konsumentem.

Sprostaniu tym wymaganiom w wielu zakładach zajmuje się Technolog lub Kierownik Produkcji, którzy powinni odpowiedzieć sobie na kilka pytań...

Czy obecnie jest możliwe żeby produkować tylko produkty rentowne ?

W dobie wirujących cen surowca mięsnego, dodatków pomocniczych oraz coraz mniejszych poziomach marż produkcyjnych pewność, że miesiąc obrachunkowy zakończy się zyskiem jest wielką niewiadomą. Niestety na zjawiska w postaci ruchów cenowych surowca nie mamy bezpośrednio wpływu, możemy je tylko w niewielkim stopniu niwelować w negocjacjach handlowych. Natomiast, to co na pewno możemy to w bardzo elastyczny sposób reagować poprzez ciągłą kalkulację i optymalizację produkcji pod kątem opłacalności wykorzystując do tego nowo powstałe specjalistyczne programy technologiczne.

Czy, aby spełniać wszystkie wymagania prawne produkując żywność musimy rozbudowywać dział technologii? Czy technolog ma czas na tzw. " dokumenty"?

Każdy z produkujących żywność przedsiębiorców ma w pamięci liczne afery medialne dotyczące złej jakości, czy też fałszowania składu produktu. W większości tych skandali straty związane z utratą wizerunku są nie do odzyskania.

Nowe przepisy prawne w postaci Ustawy z dnia 24 października 2008 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw ( Dz.U nr 214, poz. 1346. 2008) precyzyjnie regulują wymagania jakościowe artykułów wprowadzanych do obrotu i tym samym określają sankcje finansowe jakie będą nakładane w przypadku nie spełnienia tych wymagań np. za wprowadzenie artykułu zafałszowanego możliwość ukarania karą pieniężną w wysokości 10 % przychodów za poprzedni rok oraz podanie do publicznej wiadomości informacji o producencie.

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piotrek 14-04-2010, 13:27:
Koledzy, przepraszam, może jestem starej daty lub tak zostałem nauczony, ale jak to się ma do tego, że to w końcu Technolog odpowiada za jakość wyrobu? Co z tego, że program wyliczy mi GDA wartość odżywczą itp., itd. skoro w zamian za mięso, tłuszcz, czy jakikolwiek inny składnik jakiegoś produktu muszę tam coś włożyć. Wiem, że w pogoni za oszczędzankami czasami musimy coś okroić... ale nie wpędzajmy się a przede wszystkim klienta/ konsumenta w te gierki jakościowe. Przykładowo mam dobrą recepturę to jedyna rzecz jaką mogę zrobić to okroić koszty na opakowaniu - bo znajdę tańszego dostawcę, lub jakimś składniku mniej ważnym - bo też znajdę taniej na rynku. Składu recepturowego nie zmieniliśmy od 25 lat. I w życiu tego nie zrobimy. Może jesteśmy małą nie liczącą się lokalną firmą, ale jesteśmy już ponad 30 lat. Każda zmiana którą próbowaliśmy wprowadzić kończyła się złymi rzeczami. Nawet zmiana dostawców strategicznych składników. Pytam się więc, po co ten program? Żeby wydać pieniądze? Najpierw trzeba nauczyć się je zarabiać, a później rozsądnie wydawać... Jestem za nowinkami, automatyzacją itp. Ale pracy ludzi, rozsądnego myślenia nie zastąpi żadna maszyna czy program. Technolog powinien wg mnie twardo stać przy tym, aby produkt był pierwszej jakości i żeby mógł spokojnie spojrzeć konsumentowi w oczy i powiedzieć: "zrobiłem wszystko, aby to co wyprodukowałem było najlepsze". Najlepsze niestety często nie idzie w parze z najtańsze, ale uwierzcie, warto się starać do tego prowadzić. Konsument zawsze w końcu wybierze lepszy produkt...
  • Ewa Słowińska 24-03-2010, 13:17:
Cieszy fakt,że zaczyna być zauważana potrzeba posiadania technologa oraz doceniana jest rola i ranga jego pracy w zakładzie przetwórczym. Specjalistyczne oprogramowania powinny nie tylko ułatwiać optymalizację kosztów , ale równieżi znajomość oraz zgodność opracowanej dokumentacji z aktualnymi odnośnymi przepisow prawa i standardami, co w wielu zakladach jest nadal problemem.
Technolog i auditor
  • Doradca Technologa 17-12-2009, 06:57:
do technolog2
program wylicza Quid, wartość odżywczą, pokazuje alergeny, substancje limitowane. Wreszcie "załatwia" kalkulacje" i modelowanie produktu pod cenę. Przy okazji niejako tworzy recepturę, normatyw, proces technologiczny i specyfikaję wyrobu.
Zapraszam na stronę www.result.biz.pl- tam znajdziesz więcej informacji. Możliwa też jest prezentacja w zakładzie.
Co do młodych technologów-racja. Lepiej najpierw nauczyć się tabliczki mnożenia a póżniej korzystać z kalkulatorów i komputerów.
do Kolo
dzięki za ekonomiczne ujęcie inwestycji w program-stopa zwrotu. bardzo trafne

Do technolog1
zapraszam na stronę lub kontakt telefoniczny 605844224
pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (12)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH