Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Indykpolu: Ceny detaliczne mięs i przetworów pójdą w górę

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2013, 13:31
Prezes Indykpolu: Ceny detaliczne mięs i przetworów pójdą w górę
Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu

Wysokie koszty pasz wpłyną na ograniczenie produkcji zarówno trzody chlewnej jak i drobiu, konsekwencją tego będzie wzrost cen detalicznych mięs i przetworów mięsnych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.

- Czy obawia się Pan trudności, jakie może wywołać w branży niekorzystna sytuacja makroekonomiczna?

- Prognozy dla rynku drobiu są generalnie lepsze niż dla innych gałęzi branży mięsnej. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że unijna produkcja drobiu w latach 2012-13 wzrośnie. Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością, konsumenci doceniają jego walory smakowe i dietetyczne oraz łatwość przygotowania potraw drobiowych. Wzrostowi spożycia będzie sprzyjało utrzymywanie się spowolnienia gospodarczego, ponieważ konsumenci będą nadal wybierali tańsze mięso drobiu, kosztem droższego mięsa czerwonego.

- A co z drobiowymi wyrobami z górnej półki?


- Sprzedaż droższych elementów takich jak piersi i całe tuszki, będzie rosła wolnej niż tańszych elementów kurczęcych takich, jak nogi czy skrzydełka. Jadnakże, sytuacja branży drobiarskiej w Polsce w pierwszej połowie bieżącego roku będzie podobna jak w mijającym roku. Utrzymają się wysokie ceny zbóż i pasz, wysokie będą również koszty produkcji żywca drobiowego. Niższa natomiast może być podaż drobiu, co powinno poprawić rentowność branży.

- Jak będą kształtować się w najbliższych miesiącach ceny mięs i przetworów drobiowych?

- Analitycy branży przewidują, że wysokie koszty pasz wpłyną na ograniczenie produkcji zarówno trzody chlewnej jak i drobiu, konsekwencją tego będzie pewien wzrost cen detalicznych mięs i przetworów mięsnych.

- Jaki kierunek rozwoju obejmie Indykpol w 2013 r.?

- W roku bieżącym Indykpol będzie rozwijał produkcję wyrobów w systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Spółka wdrożyła normy QAFP w minionym roku jako pierwszy producent w Polsce. Zapewnia on stabilną, wysoką jakość mięsa poprzez ciągłą kontrolę procesu produkcyjnego: od piskląt, przez fermę, zakład ubojowy, rozbiór i pakowanie po punkty sprzedaży. Kontrola ta jest prowadzona na bieżąco przez producentów oraz wyrywkowo przez niezależnych audytorów. System QAFP propagowany jest przez Krajową Radę Drobiarstwa a wysokiej jakości mięsa produkowane zgodnie z jego standardami są promowane w mediach, w tym również w telewizji.

- Czy planuje Pan rozwój na rynkach eksportowych?


- Na rynkach zagranicznych Indykpol lokuje około 20 proc. swojej produkcji. Spółka ma ugruntowaną pozycję na rynku unijnym, lokuje na nim mięsa i przetwory drobiowe. W przyszłym roku planujemy wprowadzić na ten rynek nowe produkty oraz pozyskać nowych kontrahentów. W poprzednim roku spółka uzyskała uprawnienia eksportowe na rynek chiński i rosyjski. Będziemy podejmować działania aby te uprawnienia jak w najszerszym zakresie wykorzystać.

- Czy rozważa Pan przejęcia?


- Nie przewidujemy w najbliższym czasie przejęć innych firm z branży drobiarskiej. Posiadane zakłady zaspokajają potrzeby produkcyjne Grupy Kapitałowej.

- Jakie nowe produkty wprowadzi Indykpol w najbliższym czasie?


- Planujemy wprowadzić na rynek zarówno nowe produkty jak i nowe odmiany smakowe oferowanych już wyrobów. Wybór nowości będzie oparty przede wszystkim na potrzebach i oczekiwaniach konsumentów. Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jk 11-01-2013, 15:55:
panie prezesie a o imporcie to pan zapomniał ? a poza tym można kupowac mięco z małych ubojni np. pół świni
  • kpt 09-01-2013, 13:30:
niekoniecznie ziom,gros klientow biednieje i beda kupowac badziewiaste,tanie przetwory,firmy musza ograniczyc uboje i zmiejszyc udzial miesa w wyrobach ,koszty surowcowe spadna ,a sprzedaz przetworow i tanich mies moze wzrosnac.
  • Bart Simpson 08-01-2013, 22:17:
Prezes boryka się ze spadkiem sprzedazy i wyjściem zawsze na krótką metę jest podwyżka cen. Brawo tęgie głowy.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH