Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Indykpolu: Ceny detaliczne mięs i przetworów pójdą w górę

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2013, 13:31
Prezes Indykpolu: Ceny detaliczne mięs i przetworów pójdą w górę
Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu

Wysokie koszty pasz wpłyną na ograniczenie produkcji zarówno trzody chlewnej jak i drobiu, konsekwencją tego będzie wzrost cen detalicznych mięs i przetworów mięsnych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.

- Czy obawia się Pan trudności, jakie może wywołać w branży niekorzystna sytuacja makroekonomiczna?

- Prognozy dla rynku drobiu są generalnie lepsze niż dla innych gałęzi branży mięsnej. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że unijna produkcja drobiu w latach 2012-13 wzrośnie. Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością, konsumenci doceniają jego walory smakowe i dietetyczne oraz łatwość przygotowania potraw drobiowych. Wzrostowi spożycia będzie sprzyjało utrzymywanie się spowolnienia gospodarczego, ponieważ konsumenci będą nadal wybierali tańsze mięso drobiu, kosztem droższego mięsa czerwonego.

- A co z drobiowymi wyrobami z górnej półki?


- Sprzedaż droższych elementów takich jak piersi i całe tuszki, będzie rosła wolnej niż tańszych elementów kurczęcych takich, jak nogi czy skrzydełka. Jadnakże, sytuacja branży drobiarskiej w Polsce w pierwszej połowie bieżącego roku będzie podobna jak w mijającym roku. Utrzymają się wysokie ceny zbóż i pasz, wysokie będą również koszty produkcji żywca drobiowego. Niższa natomiast może być podaż drobiu, co powinno poprawić rentowność branży.

- Jak będą kształtować się w najbliższych miesiącach ceny mięs i przetworów drobiowych?

- Analitycy branży przewidują, że wysokie koszty pasz wpłyną na ograniczenie produkcji zarówno trzody chlewnej jak i drobiu, konsekwencją tego będzie pewien wzrost cen detalicznych mięs i przetworów mięsnych.

- Jaki kierunek rozwoju obejmie Indykpol w 2013 r.?

- W roku bieżącym Indykpol będzie rozwijał produkcję wyrobów w systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Spółka wdrożyła normy QAFP w minionym roku jako pierwszy producent w Polsce. Zapewnia on stabilną, wysoką jakość mięsa poprzez ciągłą kontrolę procesu produkcyjnego: od piskląt, przez fermę, zakład ubojowy, rozbiór i pakowanie po punkty sprzedaży. Kontrola ta jest prowadzona na bieżąco przez producentów oraz wyrywkowo przez niezależnych audytorów. System QAFP propagowany jest przez Krajową Radę Drobiarstwa a wysokiej jakości mięsa produkowane zgodnie z jego standardami są promowane w mediach, w tym również w telewizji.

- Czy planuje Pan rozwój na rynkach eksportowych?


- Na rynkach zagranicznych Indykpol lokuje około 20 proc. swojej produkcji. Spółka ma ugruntowaną pozycję na rynku unijnym, lokuje na nim mięsa i przetwory drobiowe. W przyszłym roku planujemy wprowadzić na ten rynek nowe produkty oraz pozyskać nowych kontrahentów. W poprzednim roku spółka uzyskała uprawnienia eksportowe na rynek chiński i rosyjski. Będziemy podejmować działania aby te uprawnienia jak w najszerszym zakresie wykorzystać.

- Czy rozważa Pan przejęcia?


- Nie przewidujemy w najbliższym czasie przejęć innych firm z branży drobiarskiej. Posiadane zakłady zaspokajają potrzeby produkcyjne Grupy Kapitałowej.

- Jakie nowe produkty wprowadzi Indykpol w najbliższym czasie?


- Planujemy wprowadzić na rynek zarówno nowe produkty jak i nowe odmiany smakowe oferowanych już wyrobów. Wybór nowości będzie oparty przede wszystkim na potrzebach i oczekiwaniach konsumentów. Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jk 11-01-2013, 15:55:
panie prezesie a o imporcie to pan zapomniał ? a poza tym można kupowac mięco z małych ubojni np. pół świni
  • kpt 09-01-2013, 13:30:
niekoniecznie ziom,gros klientow biednieje i beda kupowac badziewiaste,tanie przetwory,firmy musza ograniczyc uboje i zmiejszyc udzial miesa w wyrobach ,koszty surowcowe spadna ,a sprzedaz przetworow i tanich mies moze wzrosnac.
  • Bart Simpson 08-01-2013, 22:17:
Prezes boryka się ze spadkiem sprzedazy i wyjściem zawsze na krótką metę jest podwyżka cen. Brawo tęgie głowy.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH