REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Polskiego Mięsa: Koncentracja uboju jest nieunikniona

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-05-2010, 15:37
Prezes Polskiego Mięsa: Koncentracja uboju jest nieunikniona

W Polsce zaczyna być widoczna koncentracja ubojów - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

Kilkanaście a może nawet kilkadziesiąt mniejszych i średnich ubojni przestało w ostatnim latach funkcjonować. - Widać, że zwłaszcza małe ubojnie szukają swojego miejsca na rynku. W tej chwili jest to chyba najtrudniejszy segment branży mięsnej. Marże generowane na uboju są wręcz minimalne, jeśli nie zerowe - tłumaczy Witold Choiński. - Tylko dodatkowe działalności prowadzone przy ubojniach powodują, że te firmy sobie radzą - dodaje.

- Wchodzenie na polski rynek graczy tej wielkości, co Pini Polonia wymusi przyspieszenie koncentracji zwłaszcza w segmencie ubojowym. Zresztą, pewnie nie jest to ostatnia tej wielkości firma, która się u nas pojawi - prognozuje prezes Związku Polskie Mięso. - Przy dużym uboju, firma ma szansę zyskać spore oszczędności. Poprzez zastosowanie nowoczesnych technologii może ograniczyć pracę ludzkich rąk, która jest jednym z najdroższych elementów w całym łańcuchu produkcyjnym - wskazuje.

Pracowników w wielu strategicznych dla linii ubojowej miejscach zastępuje się maszynami. - Ograniczenie pracy ludzi w wielu decydujących o jakości mięsa miejscach może poprawić jego parametry, np. wydłużyć termin przydatności do spożycia. Zmniejsza się ryzyko przeniknięcia do niego bakterii i drobnoustrojów, które są obecne wszędzie tam, gdzie pracują ludzie - mówi Choiński. - Już dawno pokazali to Duńczycy - zaznacza.

W najbliższych latach małe ubojnie będą musiały podjąć ryzyko konsolidacji albo szukania dla siebie niszy rynkowej. - Zapewne niektóre będą się wiązały z konkretnymi sieciami handlowymi bądź zakładami przetwórczymi. Ich produkcja będzie bardziej ukierunkowana - zapowiada prezes Polskiego Mięsa. - Wchodzenie w tego typu relacje może być jednak ryzykowne - akcentuje.

KOMENTARZE: (18)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dzik 23-05-2010, 22:43:
Do Staśka
Jak dla mnie to możesz w ogóle nie pisać, bo i tak jak do tej pory nic sensownego nie spłodziłeś. Zapewniam cię iż barwność tego forum nic nie utraci, wraz z twoim zamilknięciem. Wręcz przeciwnie może się wznieść na wyższy poziom, i przenieść do ogrodów intelektualnych do których tacy jak ty i Witek raczej wstępu nie mają.
Do willy ;)

  • willy 23-05-2010, 22:35:
Do Staśka Jak już nie masz nic do napisania, to łapiesz się wszystkiego, już wcześniej błyszczałeś merytorycznymi wpisami pod tym artykułem, no cóż niemoc intelektualna różnie się materializuje.Często nie zgadzam się z dzikiem ale i często ma on pełną rację tak jak w tych komentarzach a przez ciebie przemawia zwykła zazdrość he he ale mały jesteś. Panie dzik tak dawać dalej może pootwierają ślepia. trzymam kciki
  • stasiek 23-05-2010, 22:19:
na forum Trójki mieliśy podobny problem z TROLLAMI. Rozwiązanie jest tylko jedno - IGNOROWAĆ. Nie dawać żreć komentarzami do czego zachęcam wszystkich.

Zobacz wszystkie komentarze (18)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH