Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes "Polskiej Ekologii": Rolnictwo ekologiczne to nie huśtawka (wywiad)

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-03-2018, 15:27
Prezes
Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, dyrektor Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, fot. "Polska Ekologia"

Z Pawem Krajmasem, prezesem Stowarzyszenia „Polska Ekologia” oraz dyrektorem Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli rozmawiamy o perspektywach dla rolnictwa ekologicznego w Polsce, niełatwych często relacji z sieciami handlowymi oraz możliwościach eksportu polskiej ekożywności do Chin.

Paweł Krajmas będzie gościem debaty "Przyszłość leży w tradycji – naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów" podczas Food Show 2018 w Katowicach. WIĘCEJ INFORMACJI NA WWW.FOODSHOW.PL, NA FACEBOOK'U ORAZ INSTAGRAMIE!

Adam Tubilewicz: Jak wygląda obecna sytuacja jeśli chodzi o produkcję ekologicznego mięsa w Polsce?

Paweł Krajmas: Rolnictwo ekologiczne, także jeśli chodzi o branżę mięsną, zaczęło być postrzegane jako coś realnego. Rolnicy konwencjonalni coraz częściej zaczynają poważnie myśleć o przestawieniu się na hodowlę ekologiczną, a rolnicy ekologiczni, którzy do tej pory nie trzymali standardów, mówią, że trzeba zająć się tym profesjonalnie, bo za chwilę będzie z tego dochód.

W jakim stopniu producentów ekologicznych dotyka ASF?

Przez ASF tracimy bazę surowcową na Wschodzie. W związku z tym namawiamy na przejście na hodowlę ekologiczną rolników z zachodniej części kraju. Z trwogą patrzymy na to jak ASF rozszerza swój zasięg. Ogniska pojawiają się z dnia na dzień i to nas hamuje. Dlatego coraz mocniej myślimy o hodowlach jeleniowatych, które powstają w Polsce jak grzyby po deszczu. Trzeba się tym profesjonalnie zająć, bo w miejscach trudnych do gospodarowania jest to idealne rozwiązanie.   

Sporo dzieje się także w Zakładzie Mięsnym „Jasiołka”.

We współpracy z kilkoma uczelniami realizujemy obecnie program Biostrateg dotyczący polskich ras rodzimych. Skupiliśmy się  na  rasie puławskiej, którą hoduje się prawie tak, jak w rolnictwie ekologicznym, tyle że nie jest to hodowla certyfikowana. Jest to mięso cudowne i smakowite. Zastanawiamy się, czy dalej nie promować tej rasy. Zobaczymy jak wyjdą nam wynalazki z bakteriami kwasu mlekowego z serwatką.

Jakie inwestycje dokonały się w zakładzie w ostatnim czasie?

Mamy nową dojrzewalnię w Kamieniu. Jest to nasze autorskie przedsięwzięcie. Będą w niej utrzymywane na stałym poziomie bakterie składu mlekowego, czyli tzw. bakteria karpacka, która odpowiada za dojrzewanie mięsa. Nie stosujemy żadnych innych dodatków, jedynie dla smaku sól, pieprz i przyprawy. Postawiliśmy także nową wędzarnię benzopirenową naszego autorstwa. Już widzimy, że trzeba będzie myśleć o budowie nowej. Chcąc rozbudować zakład staramy się, różnym efektem, pozyskać środki z dostępnych programów pomocowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 690) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.