Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SRW RP: Skończyły się czasy "kiełbasy na metry"

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-02-2011, 13:49
Prezes SRW RP: Skończyły się czasy
Na fot. Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP

Prawdopodobnie przetwory z wyższej półki będą stanowić coraz większą część produkcji zakładów mięsnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Zdaniem Rodziewicza nowe pokolenie konsumentów jest bardziej świadome wpływu dobrego odżywiania na zdrowie. - Dlatego rośnie liczba osób, które są w stanie więcej zapłacić za produkt wyższej jakości. Moim zdaniem skończyły się już czasy "kiełbasy na metry". Zmienił się też gust konsumentów. Częściej poszukują produktów bardziej wyrafinowanych - stwierdza prezes SRW RP. - Stąd zakłady pewnie coraz bardziej będą skupiać się na produkcji przetworów z wyższej półki - ocenia.

Prognozuje, że w 2011 r. rynek wędlin wysokogatunkowych będzie rozwijał się szybciej niż w zeszłym roku. - Konsumentom te wyroby kojarzą się z dawnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi przetworami mięsnymi - zauważa Janusz Rodziewicz. - Również zalecenia dietetyków nakłaniają do zmniejszenia racji żywnościowych i odtłuszczania ich, co skłania do spożywania mniejszej ilości mięsa i wędlin, a co za tym idzie pozwala sięgnąć po produkty z wyższej półki - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • oko 19-02-2011, 17:54:
czasami ( jak nie w większości przypadków ) ta szynka za 39,99 od tej za 9,99 różni się tylko o te 30 zł i nic poza tym , są małe masarnie które produkują w miarę tradycyjnie , reszta zakładów to przemysłówka ...
  • hodowca 18-02-2011, 11:45:
staszek
po co kupowac 1 kg szynki po 39,99 w sklepie? przyjedz do mnie na ferme to za 10 kg szynki czyli 390 zł sprzedam ci calego tucznika o wadze 100 kg ubijesz go i wykroisz 10kg szynki a z resztą zrobisz co zechcesz bo reszta juz jest za darmo czyli polędwica , karkówka , boczek- a chudziutki jest i td. wybór nalezy do ciebie
  • kubasiewicz krzysztof chłop 17-02-2011, 10:14:
ciekawy jestem skąd zakłady mięsne wezmą zywiec.Obecnie likwiduje się fermy świnskie z powodu nieopłacalnośc;i przy cenie zywca 3 zl za 1 kg.Ceny w sklepach miesnych nie zostały obnizone,bo są na tym samym poziomie.Niedługo zakłady miesne będą sprowadzać wieprzowinę z innych krajów Uni Europejskie,j bo nie będzie świn polskich.I z tych unijnych świn zakłady mięsne bedą robić wędliny z górnej pólki cena jakieś 1000 zl za kilogram.Tylko ile zostanie tych zakładów miesnych w Polsce??? Na pewno bardzo niewiele.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH