Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jacek Tarczyński: Średniej wielkości zakłady mięsne będą coraz słabsze

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2013, 18:04
Prezes Tarczyński: Średniej wielkości zakłady mięsne będą coraz słabsze
Jacek Tarczyński, prezes firmy Tarczyński

W perspektywie kilku, może kilkunastu lat zabraknie miejsca dla zakładów mięsnych średniej wielkości - za dużych dla lokalnego rynku, a mających zbyt mały potencjał, aby być znaczącym partnerem dla sieci handlowych. Używając terminologii kolarskiej, dystans pomiędzy największymi zakładami - liderami a peletonem będzie z każdym rokiem coraz większy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Tarczyński, prezes firmy Tarczyński.

- Czy to prawdopodobne, że w kryzysie kontrast między skalą działania średnich a dużych przedsiębiorstw będzie się zwiększał?

- Jestem przekonany, że w niedalekiej przyszłości w branży mięsnej nastąpi wyraźny podział zakładów produkcyjnych na dwie grupy: pierwszą stanowić będą duże, działające w skali ogólnopolskiej przedsiębiorstwa, drugą natomiast niewielkie zakłady, operujące na lokalnym rynku, często w oparciu o własną sieć sklepów. W perspektywie kilku, może kilkunastu lat zabraknie miejsca dla zakładów średniej wielkości - za dużych dla lokalnego rynku, a mających zbyt mały potencjał, aby być znaczącym partnerem dla sieci handlowych. Używając terminologii kolarskiej, dystans pomiędzy największymi zakładami - liderami a peletonem będzie z każdym rokiem coraz większy.

- Czy w 2013 r. można spodziewać się zwiększenia liczby upadłości zakładów mięsnych?

- Upadłości zakładów w naszej branży obserwujemy od dobrych kilku lat i proces ten w moim przekonaniu będzie kontynuowany. Pierwsza fala upadłości miała miejsce w czasie tzw. „kryzysu rosyjskiego" na przełomie wieków. Zamknięcie rynków wschodnich postawiło w fatalnej sytuacji te zakłady, które mocno zainwestowały w rozwój mocy produkcyjnych i skoncentrowały się na eksporcie swoich wyrobów za wschodnia granicę. Od tego czasu, co kilka miesięcy docierają do nas informacje o kolejnych upadłościach. W ubiegłym roku najbardziej spektakularny był przypadek zakładów MAT z Grudziądza. Ten fakt szczególnie mnie dotknął, gdyż w latach 2000-2005 był to nasz duży i ważny partner biznesowy.

- Kryzys gospodarczy to dla Pana firmy w większym stopniu utrudnienie działalności rynkowej czy może szansa na rozwój, np. poprzez przejęcia?

- Mamy za sobą dwa udane przejęcia - w 2006 roku przejęliśmy zakład Dobrosława w Sławie, w 2010 kupiliśmy aktywa zakładu Starpeck w Bielsku Białej. Ostatnie dwa lata poświęciliśmy na pełną integrację trzech zakładów obejmującą min. specjalizację produkcyjną. Każdy z naszych zakładów ma przypisaną ograniczoną liczbę wyrobów, na produkcji których się koncentruje. Z perspektywy naszych doświadczeń w procesie akwizycji najistotniejszym, ale jednocześnie najtrudniejszym jest etap integracji. Szansę na nasz rozwój upatruję we wzroście organicznym - nie planujemy kolejnych przejęć i nie prowadzimy w tym zakresie żadnych rozmów.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

TARTARCZYNSKI

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Uwaga 29-06-2016, 12:36:
Boże ludzie co Wy kupujecie kabanosy i wędliny z produkcji to samo gó..no smakuje Wam? Bo wszystko sztucznie przyprawiane mięso najtańszej i najgorszej jakości.Pieprzenie głupot Pana Tatczyńskiego, że stara się o najwyższą jakość a tak na prawdę wciska ludziom sam syf.
  • Franek 11-04-2013, 13:35:
To nadmuchane marketingowe cuda ... ale to nie kabanosy z BN jakie się kiedyś robiło.
  • Jakub 04-04-2013, 15:54:
A może mi ktoś powiedzieć dlaczego, żaden z producentów "kabanosów" nie zaczął produkować prawdziwych Kabanosów takich, jakie zarejestrowano jako GTS? Ja wiem, jakie są prawdziwe Kabanosy, wniosek można sobie przeczytać. Podobnie ma się rzecz z Myśliwską GTS i Jałowcową GTS? Po to się tworzy jednolite, wysokiej jakości, standardy, żeby potem to wykorzystywać. Mnie guzik obchodzi czy to zrobi Pan X, Y czy Tarczyński lub inny, mnie interesuje, zgodność z oryginalną, chronioną recepturą, którą jak widać, każdy ma daleko w poważaniu.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH