Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: QAFP jest przyszłością całej polskiej branży mięsnej (wywiad)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-06-2017, 13:56
Prezes UPEMI: QAFP jest przyszłością całej polskiej branży mięsnej (wywiad)
Wiesław Różański, prezes UPEMI

O systemach jakości, ich znaczeniu i przyszłości dla rozwoju polskiej branży mięsnej i eksportu polskich produktów rozmawiamy z Wiesławem Różańskim, prezesem UPEMI.

Od 9 lat promuje Pan, administrowany przez UPEMI, system jakości QAFP. Jakie są efekty?

Podejmując się stworzenia sytemu QAFP postawiliśmy sobie dwa cele główne: stworzenie stałego mechanizmu promocji na rynkach najlepszych producentów oraz ich produktów oraz zagwarantowanie klientom możliwości łatwego wyboru produktów o gwarantowanej jakości. Po dziewięciu latach pracy możemy powiedzieć, że postawione cele zostały w znacznym zakresie osiągnięte , choć jeszcze przed nami dużo ciężkiej pracy.

Co roku zwiększa się liczba uczestników systemu, zwłaszcza tych najważniejszych, czyli producentów trzody. Widzą oni w tym systemie szansę na dostęp do większego rynku i promowania polskich ras, oraz otrzymywania w przyszłości wyższych cen za wyprodukowany w ten sposób surowiec. Staramy się aby producent pierwotny- hodowca, miał pewność zbytu, i na wiele lat zapewniony byt rodzinie, która często razem tworzy i rozwija gospodarstwo. Druga, istotna kwestia, to zwiększenie świadomości wśród społeczeństwa a coraz więcej konsumentów zauważa siłę systemu, postrzegają znak QAFP jako gwarancję jakości produktu.

Mamy do czynienia z nowym trendem rynkowym. Zaczyna realnie dominować jakość, którą można osiągnąć przez odpowiedni dobór surowców na każdym etapie produkcji i stały monitoring.

Cały czas zdobywamy nowych uczestników systemu, również wśród nowych członków UPEMI są podmioty zainteresowane przystąpieniem do Systemu Jakości Żywności QAFP. W ostatnim czasie odbyło się spotkanie w Ubojni Zwierząt Robert Rytel gdzie wspólnie omawialiśmy możliwości wdrożenia systemu w zakładzie. Rozmawialiśmy również o zintegrowaniu przepływu surowca od ubojni do zakładów przetwórczych i sieci detalicznych. Podstawą jest tu duża baza surowca wyprodukowana w Systemie QAFP przez producentów trzody chlewnej. System daje gwarancję że polska produkcja stoi polską jakością. Możemy z czystym sumieniem pokazywać Europie i światu nasze produkty, które są najwyższej jakości i nie mamy się czego wstydzić.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH