REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja wieprzowiny o ponadstandardowej jakości jedną ze strategii przemysłu mięsnego?

  • Autor: mgr inż. Bogusław Barański
  • Data: 07-10-2008, 15:49
Produkcja wieprzowiny o ponadstandardowej jakości jedną ze strategii przemysłu mięsnego?

Branża mięsna w Polsce, pozostająca na co dzień w ogniu walki z bieżącymi problemami rynkowymi, potrzebuje z pewnością impulsów do refleksji nad długoterminowymi działaniami strategicznymi. Poniżej przedstawiamy jeden z takich impulsów. Wysyłają go polscy naukowcy.

REKLAMA

Zwracając uwagę na konieczność podejścia strategicznego do dalszego rozwoju branży mięsnej, konsorcjum naukowo-badawcze utworzone przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie proponuje spojrzeć uważniej na jeden z możliwych kierunków rozwoju polskiej branży mięsnej, wyłaniający się z analizy najnowszych trendów rynkowych.

Coraz wyraźniej wzrasta zainteresowanie konsumentów wyrobami o charakterze tradycyjnym w segmencie premium market, a więc produktami przeznaczonymi dla klienta wymagającego, ale też gotowego zapłacić wyższą cenę za wyrób wysokiej jakości. W tym celu konsorcjum opracowało program badawczy o tytule „Innowacyjna technologia produkcji wieprzowiny o ponadstandardowej jakości". Program jest w trakcie starań o pełne sfinansowanie zaplanowanych badań z funduszy Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na wspieranie prac badawczo-rozwojowych (Działanie 1.3.1). Tym niemniej przewidywane w programie działania już na tym etapie mogą być kanwą do prób kreowania przez menedżerów branży mięsnej pewnej oryginalnej wizji zapewnienia kierowanych przez nich przedsiębiorstw silniejszej pozycji konkurencyjnej na rynku polskim, europejskim czy nawet światowym.

Program ma na celu opracowanie na potrzeby polskiego przemysłu mięsnego kompleksowej technologii tuczu trzody chlewnej z wykorzystaniem wyselekcjonowanych w ramach programu genotypów opartych o rodzime rasy świń (ze szczególnym uwzględnieniem ras złotnickich, choć nie tylko), zapewniających możliwie najwyższą jakość surowca mięsnego, i z zastosowaniem tradycyjnego (to znaczy: mniej intensywnego) sposobu żywienia z udziałem tzw. pasz gospodarskich. W badaniach nad optymalizacją zestawów paszowych pod kątem ich wpływu na wartość technologiczną i sensoryczną mięsa nacisk ma zostać położony przede wszystkim na zastosowanie ziemniaków, z racji ich udowodnionego pozytywnego wpływu na poprawę parametrów jakościowych wieprzowiny, oraz na stosowanie pasz białkowych krajowego pochodzenia, jako ewentualnych zamienników importowanej soi modyfikowanej genetycznie. Przewidziane jest przygotowanie dla producentów rolnych takiej technologii uprawy ziemniaków, aby przy zoptymalizowanych nakładach uzyskać jak najwyższy plon energii i białka z 1 ha. Program przewiduje ponadto analizę ekonomiczną produkcji surowca mięsnego opartego o tucz tradycyjny oraz ekonomiczno-marketingową analizę możliwości wprowadzenia na określone rynki (krajowy, unijny i światowy) wyrobów wykreowanych na bazie takiego surowca.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH