Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przechowywanie żywności: Co zamiast chemii?

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 19-11-2009, 11:19
Przechowywanie żywności: Co zamiast chemii?

Problem dłuższego przechowywania żywności istniał od zawsze. Na przestrzeni dziejów różnie sobie z nim radzono. Obecnie pod wpływem nacisków opinii publicznej szuka się innych niż chemia metod konserwacji żywności.

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Przemek 13-02-2010, 11:38:
do: Jacek 02-01-2010, 17:33
To nie tylko producenci są tu winni, ale cały system "postępowego rolnictwa".
Raport ze szczytu poświęconego sprawom Ziemi w 1992 roku dawał wgląd w stopień wyeksploatowania obszarów uprawnych i pastwisk na świecie na przestrzeni ostatnich 100 lat. Segregując dane według kontynentów, okazuje się, że najbardziej wyeksploatowana jest Ameryka Północna. Gleba w USA straciła 85% zawartości swoich składników mineralnych wskutek stosowania nowoczesnych sposobów uprawy. Większość pozostałych kontynentów wykazywała wyniki w przedziale 70-75%. Wyniki badań wskazywały, że najmniej uszczerbku doznała Australia – na obszarach uprawnych i pastwiskach utraciła ona tylko 55% zawartości minerałów.
Co widać po tuszy Amerykanów. Aby zjeść treściwie, muszą jeść 3 x więcej. Padli ofiarą własnego "wolnego rynku", gdzie rządzi jedynie $.
Pozdrawiam
  • LWL 11-01-2010, 13:01:
Czy bioprotekcja czy to jest związane z stosowaniem Efektywnych Mikroorganizmów?
  • Basia 11-01-2010, 12:05:
Jarzyny są większe bo uzywa się do tego nawozów celem przyrostu masy białkowej (roslinnej) i lepszego wiązania wody. Czy szdodliwe to pokaże stan zdrowia nastepnych pokoleń. Lobbyści twierdzą, ze nie jest szkodliwe.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH