REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przeczytaj cały wywiad z Krzysztofem Woźnicą, prezesem Zakładów Mięsnych Silesia

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-08-2011, 19:56
Przeczytaj cały wywiad z Krzysztofem Woźnicą, prezesem Zakładów Mięsnych Silesia
Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia

O koniunkturze na rynku wędlin, świńskim dołku, współpracy przetwórców mięsa z sieciami handlowymi, oraz produkcji wyrobów pod marką własną - rozmawiamy z Krzysztofem Woźnicą, prezesem Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMA
- Co w tej chwili najmocniej determinuje sytuację na rynku wędlin?

- Cały rynek wędlin zmaga się z jednymi z najwyższych w historii cenami surowca wieprzowego, a także relatywnie wysokimi cenami drobiu. Wysokie ceny surowców mięsnych spowodowały wzrost cen sprzedaży elementów handlowych oraz przetworów mięsnych, co dość boleśnie przekłada się na ceny w sklepach. Sytuacja niestety dotknęła nie tylko konsumentów ostatecznych, ale także pozostałe ogniwa w łańcuchu produkcyjnym, w tym przede wszystkim zakłady przetwórcze, które część podwyżek surowców pokryły z własnej marży nie przerzucając ich na kolejne ogniwa, w wyniku czego delikatnie spadła i tak już niska rentowność branży. Sporo też namieszały unijne dopłaty do przechowywania wieprzowiny, które w zamyśle miały ustabilizować rynek, a w rzeczywistości go zdestabilizowały.

- W jakich kategoriach wędlin sprzedaż najmocniej rośnie?

- Cały czas postępuje wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości wędlin czemu towarzyszy powolny proces odchodzenia konsumentów od kupowania wyrobów z najniższej półki cenowej. Coraz dynamiczniej rozwija się tzw. średnia półka cenowa wędlin, gdzie za niewiele wyższą cenę można kupić produkt o relatywnie dobrej jakości. Regularnie rośnie sprzedaż lepszych gatunkowo kiełbas cienkich i wędzonek, dynamicznie rozwija się także segment wyrobów suchych i podsuszanych.

- Jak przetwórcy mięsa radzą sobie ze „świńskim dołkiem"?

- „Świński dołek" z pewnością odbija się mocnym echem na działalności zakładów przetwórczych. Relatywnie wysokie ceny i niepowtarzalna jakość rodzimego surowca wieprzowego wymuszają na zakładach produkcyjnych konieczność importu wieprzowiny zza granicy. Staramy się jak największą część surowców produkcyjnych kupować na rynku polskim, ale ekonomii nie da się oszukać i w wielu przypadkach jesteśmy skazani na import. Niestety niespecjalnie widać perspektywy odwrotu tej tendencji w najbliższym czasie.

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 20-06-2012, 09:28:
Panie Woźnica producent świń, to nie ułomek.To, że ceny żywcz rosną jest skutkiem braku materiału do tuczu i utrzymujących się wysokich cen. Kto nie uszanuje dzisiaj dostawców tuczników, ten się obudzi z ręką w nocniku!
Więcej zrozumienia.
  • plod 25-08-2011, 17:25:
Jasne i rozbieraja mieso w Dudzie ? Wszyscy o tym już mówią na rynku, pozdrawiam misia
  • Miś 25-08-2011, 11:17:
W KRS on nie figuruje. Natomiast jest to de facto hurtownia firmowa (patronacka) ZM Silesia.

Zobacz wszystkie komentarze (8)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH