REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przemysł mięsny: Przeinwestowani

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 08-12-2011, 11:18
Przemysł mięsny: Przeinwestowani

Skala przeinwestowania w branży mięsnej jest bardzo duża. Problem dotyczy zwłaszcza uboju trzody i zakładów mięsnych średniej wielkości.

Dalsza część artykułu (97%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (16)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek (co się na niczym nie zna) 17-02-2012, 00:08:
Ciekawe podsumowanie chowu trzody, Obserwator zrobiłeś. Trzeba jednak dodać iż w Polsce działa ok. 900 (!) ubojni (tyle jest zarejstrowanych w IW). I większość z nich ma uboje dzienne rzędu 20-100 świń. Stąd im taka struktura nie przeszkadza, gdyż dziennie jedzie tam jeden samochód do 1 góra 4 ferm. Ale z resztą się zgadzam. Tylko nie spodziewałbym się tu jakiegoś sektorowego rozwiązania problemu. To przekracza zdolności intelektualne posłów i MRiRW.
  • heher 16-02-2012, 22:04:
Co wy ludzie piepsz solicie wystarczy wejsc do byle jakiego sklepu miesa drobiu wedlin masa lezy.Co to za szynka za 15 zł kilo co to za wedlina za 8 zł sami kabinujecie zeby zarabiac pompujac wode w mieso albo mechanicznie oddzielacie mieso robicie gówno zamiast wedlin i jeszcze narzekacie ze nie ma zbytu? wstydzcie sie sami to jecie? na pwno nie a powinniscie wtedy byscie zrozumieli ze nie karmicie tucznikow .
  • obserwator 15-02-2012, 20:06:
Ktoś z forumowiczów napisał, o bazie surowcowej. Przyjrzyjmy się jaka ona jest. Ogólnie rozdrobniona. Gosp. produkujące w cyklu zamkniętym liczą po kilkanaście lub kilkadziesiąt loch.To daje kilkanaście do kilkudziesieciu tuczników w partii przy sprzedaży. Koszty pozyskania surowca rosną bo chcąc oprzeć się na polskich producentach trzeba zbierać te tuczniki od kilku producentów by skompletować auto na 200 szt. Przy obecnej cenie paliwa trzeba mieć flotę aut lub dużą liczbę pośredników którzy przywiozą żywiec. Jest to problem dla ZM bo jeśli mają uboje po 3, 4 do 6 tyś szt/dobę to kto zapewni tyle trzody? Stąd wiele ZM posiłkuje się importem bo jest wydolny logistycznie tj pozwala pozyskać żądaną ilość, jakość na dany czas.
Wiele gospodarstw z cyklu zamkniętego przechodzi na otwarty by sprostać wymaganiom ZM i dostarczać przede wszystkim dużą partię świń na raz. Chwała im za to i zamiast biadolić na rząd, Min. Roln. i resztę trzeba domagać się wszelkich dostępnych form pomocy dla tej części sektora oraz dla producentów chcących rozwijać stada podstawowe z przeznaczeniem na prosięta. Polsus wylicza że takich pow. 500 loch jest w Polsce... 24!.Czyli tyle ile w jednym landzie byłego enerdowa. Aby coś się zmieniło potrzebny jest sektorowy program rozwoju bo największe problemy tkwią w niewydolności urzędniczej przewlekającej procedury otrzymywania pozwoleń na budowę, bankowej bo banki nie mają doświadczenia w rozwijaniu sektora trzody i są nieskore do ryzyka. Niektóre ZM prowadzą na niewielką skalę programy tuczy nakładczych ale to skala zbyt mała by miała jakiś wpływ na rozwój poza tym dla ZM kosztochłonna i obarczona ryzykiem a przypomnę,że średnia rentowność branży oscyluje od 0,5-1%.

Zobacz wszystkie komentarze (16)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH