REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rozwój rynku wędlin a segment osłonek - wywiad z przedstawicielem Nomax Trading

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2016, 09:15
Rozwój rynku wędlin a segment osłonek - wywiad z przedstawicielem Nomax Trading
Marek Stępel, Product Manager w Nomax Trading

Polski rynek nie powinien ewoluować w model rynku skandynawskiego, gdzie dominują wędliny plasterkowane w opakowaniach jednostkowych. Struktura rynku i polskie zwyczaje zakupowo-konsumpcyjne wpływają na silną pozycję i znaczenie lady tradycyjnej w sektorze wędlin - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Marek Stępel, Product Manager w Nomax Trading.

REKLAMA

Osłonki sztuczne czy naturalne? Które są częściej wybierane przez producentów wędlin i dlaczego?

Na wybór rodzaju osłonki wpływa wiele czynników, stąd brak jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Osłonka sztuczna została opracowana w odpowiedzi na mankamenty osłonki naturalnej, wciąż jednak niektóre, tradycyjne rodzaje wędlin mogą być produkowane jedynie w jadalnych osłonkach naturalnych, optymalnie kurczących się podczas obróbki termicznej i przylegających do farszu. Osłonki sztuczne posiadają większą wytrzymałość mechaniczną, zapewniają powtarzalną, stałą jakość oraz dłuższą trwałość produktu gotowego.

Decyzja o wyborze osłonki zależy m.in. od rodzaju produktu na jaki ma być użyta, jego receptury, sposobu i skali produkcji, preferencji danego producenta, przyzwyczajeń konsumenta, docelowego kanału dystrybucji czy sposobu konfekcji wyrobu. Osłonka będąca opakowaniem wyrobów wędliniarskich pełni trzy podstawowe funkcje: chroni produkt w trakcie obróbki termicznej i całego łańcucha dostaw, formuje go oraz jest nośnikiem marki produktu i samego producenta.

Od czego zależy wybór osłonki do wędlin?

Już na etapie projektowania wyrobu, opracowywania receptury, a przede wszystkim jego kalkulacji określany jest sposób opakowania, dostosowany do docelowego kanału sprzedaży. Inaczej dobierane są opakowania dla lady tradycyjnej, inaczej dla lady nowoczesnej, jeszcze inne aspekty są ważne dla produktów oferowanych w sklepach firmowych danego producenta.

Nie wszystkie typy osłonek mogą być wykorzystywane do każdej kategorii produktu, aczkolwiek coraz więcej producentów zaczyna eksperymentować z nietypowymi zastosowaniami. Należy oczywiście uwzględnić dodatkowe funkcje osłonek, takie jak przyspieszenie procesu produkcji, jego optymalizacja czy też inne funkcjonalności jak np. transfer smaku, przypraw czy nadanie ekskluzywnej formy.

Nie jest możliwe przygotowanie osłonki uniwersalnej, idealnej dla wszystkich rodzajów wyrobów i spełniających optymalnie wszystkie wymogi technologów.

W odniesieniu do osłonek naturalnych osłonki tekstylne odznaczają się wyższą trwałością, funkcjonalnością czy powtarzalnością, jak również pełnym nadzorem nad jakością produkcji i stabilną kalkulacją wyrobu wędliniarskiego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH