Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek mięsa: Walka o surowiec

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 30-09-2011, 14:28
Rynek mięsa: Walka o surowiec

Okres od stycznia do czerwca bieżącego roku nie był najszczęśliwszy ani dla producentów zwierząt, ani dla przetwórców mięsa. Producentom, zwłaszcza trzody chlewnej, brakowało efektywności w prowadzeniu hodowli. Przetwórcy musieli zmagać się z redukcją marż, spowodowaną wzrostem cen surowca.

Dalsza część artykułu (95%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (13)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Maniek 06-12-2011, 11:24:
branża przetwórstwa mięsnego sama zgotowała sobie taki los i podcięła gałąż na ktorej siedzi, przewidywałem tę sytuację parę lat wcześniej, polityka krótkookresowa, której celem jest cena żywca i półtusz "tu i teraz w tej chwili byle jak najtaniej" ciągle przykręcając śrubę rolnikom na dłuższą metę doprowadzi do zapaści produkcji i się nie opłaca.
Import zniszczył polską produkcję i jak do tego dodamy ciągły wzrost kursów walut to mamy efekt jaki mamy. Moje pytanie czy ktoś z kadry zarządzającej zakładów stworzył producentowi tucznika warunki pracy w dłuższej perspektywie by czerpać od rolnika surowiec do produkcji w długim okresie ?
Jestem święcie przekonany iż płacąc wcześniej trochę drożej to przy tej samej uzgodnionej cenie dziś można by było surowiec nabywać relatywnie dużo taniej co ostatecznie dałoby tylko korzyści tj. dostępność tucznika w rozsądnej cenie w dłuższym horyzoncie czasowym, a tak 1,5-2 lat trzeba czekać na odbudowanie hodowli i surowiec do uboju.
  • radek 29-11-2011, 20:54:
cena wieprzowiny w klasie E to 7,2zl + VAT w krajach Unii europ.a w Polsce ponizej 6 zł za kg....Ciagle do Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi do ARR ANR ARiMR nie dotarło ze cena w Polsce musi byc taka jak w Unii a nie nizsza.....Panie dr M.Sawicki (MODERATOR: Komentarz został usunięty zgodnie z regulaminem portalu: wypowiedzi na forum nie mogą obrażać i pomawiać osób trzecich. Redakcja portalu prosi o zachowanie kultury dyskusji.)
  • wielbiciel 07-11-2011, 14:17:
Ja niewiem czy ty jestes knur czy jnne zwierze ale przeczytaj mój komentarz ze zrozumieniem i dopiero wypisuj bzduty

Zobacz wszystkie komentarze (13)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH