Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek ubojów - będzie rzeź?

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 19-07-2010, 13:53
Rynek ubojów - będzie rzeź?

Kondycja finansowa największych graczy na rynku ubojni jest stabilna. Małe i średnie zakłady mają się za to coraz gorzej. Różnica pomiędzy pozycją dużych a małych firm pogłębia się.

Dalsza część artykułu (97%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (11)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MG 06-09-2010, 12:12:
Czas pokaże jak na tym wyszli (chociażby w przyszłym roku będą musieli złożyć sprawozdanie finansowe do KRS).
Ja w każdym razie w cuda nie wierzę. Można coś zrobić taniej o 2-3% (co oczywiście jest i tak dużo), ale nie o 10-15%. Według mnie, żeby wejść na rynek przesycony zdolnościami produkcyjnymi, założyli sobie sprzedaż poniżej kosztów. Wykoszą część ubojni "U Mariana", a później będą próbowali sobie odbić. Ciekawe tylko, jak wysoką stratę będą w stanie przełknąć i przeżyć.
A co do doradztwa - nie mam nic przeciwko małym polskim firmom. Jak można im pomóc "pro publico bono" to czemu nie?
  • dzik 03-09-2010, 12:53:
Moim zdaniem jest na granicy.Co od kosztów płac prawda, są nieco wyższe ale nie one decydują o opłacalności. Co do ostatniego pytanka to mój czas dużo kosztuje, tak jak doradztwo technologiczne. Na odcinku ubojów jest naprawdę wiele możliwości tylko trzeba się na tym znać. Za darmo, nie pomagam a zwłaszcza takim graczom.
  • MG 03-09-2010, 11:54:
To Pini w końcu dokłada czy nie do tego interesu? Ograniczenie strat o 2-3% daje nam może ze 20gr/kg. W takim razie brakuje w dalszym ciągu ok 50gr/kg. Jeszcze jedno - Pini aby zatrudnić fachowców ściągnęło ich do Kutna atrakcyjną płacą - tak więc koszty ludzkie też ma wyższe niż konkurencja.
Co do jakości świń - każda jakość ma swoją cenę. W Czerniewicach, oraz u Mariana i reszty też.
A swoją drogą podobno już wydłużają termin płatności. Może jednak z tą ich wydajnością i opłacalnością nie jest tak różowo jak przedstawiacie?
"dzik" - jeśli masz więcej czasu daj więcej szczegółów na obronę swojej tezy. Może ten "Marian" sobie poczyta i coś u siebie zmieni?

Zobacz wszystkie komentarze (11)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH