REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Tanio czy naturalnie?

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 02-01-2009, 12:45
Tanio czy naturalnie?

W przeszłości przy wytwarzaniu wędlin stosowano jedynie sól, saletrę i przyprawy. Obecnie lista stosowanych i dozwolonych dodatków liczy kilkaset pozycji. Skąd taka popularność dodatków?

Dalsza część artykułu (97%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (13)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jac 27-03-2009, 10:51:
Kupuję w Biedronce - dobre i tanie...
  • Wac 24-03-2009, 09:47:
Proponuję wziąć do ręki opakowanie z wędliną i poczytać etykietę. Znajdują się tam wszystkie informacje potrzebne konsumentowi do oszacowania ile jest "mięsa w mięsie" oraz co zostało wtłoczone do wędliny podczas procesu produkcyjnego. Dodatkowe regulacje prawne są zbędne.

A określenie "eko" odnosi się do braku wykorzystania środków chemicznych mających zastąpić pewne etapy/elementy naturalnego procesu wędzenia. Tokiem myślenia jartona, 95% żywności (począwszy od ziemniaka, a skończywszy na produktach wysoko przetworzonych) jest podróbką żywności bo stosuje się przy jej produkcji chemię - zarówno do podniesienia wydajności jak i poprawy walorów smakowych. I to nie jest "widzimisię" producentów tylko wypadkowa cięcia kosztów, istniejących przepisów regulujących produkcję oraz oczekiwań klienta w zakresie jakości i ceny - ze szczególnym uwzględnieniem tego ostatniego. Gdyby ludzie nie chcieli kupować "chemicznej kupy" to by tego nie robili, a jednak wędliny "naturalne i tradycyjne" stanowią tylko znikomy procent całej kategorii nawet na rynkach państw wysoko rozwiniętych gdzie świadomość tego co jemy i jak się to robi jest bardzo wysoka.

Nasz klient, nasz Pan.
  • mariusz 23-03-2009, 20:23:
@jarton Popieram ten pomysł i podpisuję się obydwiema rękami. Ale czy zakłady mięsne by się na to zgodziły? Zaraz się podniesie krzyk, że ingerencja państwa, biurokracja, bzdurne przepisy, ograniczanie wolności gospodarczej itd. a tak naprawdę chodzi o kasę

Zobacz wszystkie komentarze (13)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH