Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wieprzowina: uniwersalna i zdrowa

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę VLAM
  • Data: 13-09-2017, 09:00

Belgia to kraj wieprzowiny. Każdego roku ubija się tu ponad 11.2 miliona sztuk trzody chlewnej, a ok. 830,000 ton mięsa jest eksportowane na cały świat. W rankingu najważniejszych eksporterów mięsa Belgia plasuje się na 4 miejscu w Europie i 7 na świecie.

Niestety wciąż pokutują wśród konsumentów niesłuszne opinie o wieprzowinie: że jest nudna, tłusta i niezdrowa. Tymczsem, nic bardziej mylnego! Od ryja po ogon, od klasyki po ekstrawagancję, od tapasów po stek - miękki smak wieprzowego mięsa czyni zeń istny samograj, pasujący na każdą okazję.

Nieskończony arsenał możliwości

Tapasy

Możesz podkręcić klasyczny smak wieprzowiny w dosłownie kilka sekund. Pomyśl tylko o szaszłykach z polędwicy wieprzowej lub mignonette podanych z zieloną sałatą i orientalnym sosem z orzeszków arachidowych. Palce lizać!

Szybko i prosto

Myślałeś kiedyś o zastąpieniu kurczaka wieprzowiną w daniu z woka? Nie? Pora nadrobić zaległości! Użyj świeżego imbiru, czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, limonki i odrobiny miodu do mięsnej marynaty. Miks smaków zrobi swoje, a mięso pozostanie delikatne i soczyste. Dodaj mieszankę warzyw na patelnię i gotowe! Podaj ze smażonym ryżem lub chińskim makaronem. Sukces gwarantowany!

A gdy masz więcej czasu...

Wieprzowina to nie tylko szybkie dania z patelni, ale również doskonała baza dla slow-cooking. Do wolnego gotowania nadają się doskonale wieprzowe policzki. Dla wielu, wciąż nieodkryte! W gulaszu nabierają maślanej miękkości. Nie spiesz się, ciesz się chwilą, a dla wzmocnienia smaku podaj z doskonałym belgijskim piwem.

Odświętnie

Wieprzowina jest doskonałą alternatywą na wyjątkowe okazje. Czy wiedziałeś, że można przyrządzić pyszną przystawkę z typowej kaszanki? Świetnie komponuje się ona z przegrzebkami. Wystarczy je szybko obsmażyć i podać z kurkami i zielonym jabłkiem.

Odkryj wszystkie tajemnice belgijskiej wieprzowiny na targach POLAGRA FOOD I ANUGA:

Polagra Food: 25-28 września 2017, Poznań, Polska, stoisko 11, pawilon 8

Anuga: 7-11 października 2017, Kolonia, Niemcy, stoisko E10, hala 6

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH