Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

WIPASZ S.A. - wchodzi do europejskiej top ligi przemysłu przetwórstwa drobiarskiego. Fragment historii sukcesu firmy

Rok 2012 dla firmy przetwórstwa drobiarskiego -Wipasz S.A. - to czas zakończenia tzw. Fazy 1 dla głównych inwestycji strategicznych, których celem była transformacja działalności przedsiębiorstwa w kierunku dołączenia do ligi najnowocześniejszych firm w Europie. Przedsiębiorstwo starannie dobiera swych partnerów technologicznych i wybiera tych, którzy są w stanie realizować jego wizję rozwojową. Dla sektora naważania i pakowania, Wipasz S.A zawiązuje współpracę z Ishida Europe.

WIPASZ S.A. - wchodzi do europejskiej top ligi przemysłu przetwórstwa drobiarskiego. Fragment historii sukcesu firmy

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Ishida Europe
Data: 09-12-2014, 08:43

Wipasz S.A. jest jednym z polskich liderów na rynku dostawców pasz dla zwierząt hodowlanych, który zdywersyfikował swoją produkcję - w swym zakładzie w Mławie - w kierunku przetwórstwa drobiarskiego w roku 2010, z tempem przerobowym na poziomie 5000 sztuk drobiu na godzinę.

Dwa lata temu, spółka dzięki wdrożeniu zespołu modyfikacji tzw. Fazy-1, niemalże podwoiła swój wynik i uzyskała przerób na poziomie ponad 90.000 sztuk drobiu na dzień. Jakkolwiek, nie było to jedynie kwestią większej ilości drobiu. Wcześniej, na wynik produkcyjny składały się hurtowo pakowane tusze drobiowe i części kurcząt, zwykle w ważonych i wycenianych indywidualnie opakowaniach. Dziś największe zapotrzebowanie jest na mniejsze opakowania, wyższej jakości, pakowane w warunkach atmosfery modyfikowanej (MAP -Modified Atmosphere Packaging) oraz o prawie stałej, ustalonej wcześniej masie.

Cechy procesu Fazy 1.

Na Fazę 1 składa się cykl symultanicznej modernizacji począwszy od pozyskiwania żywych kurczaków, poprzez urządzenia działu przyjęć, procesu automatyzacji całego cyklu przetwórczego, fazy przycinania tuszek, do fazy już gotowego, opakowanego produktu końcowego.

Firma Ishida zainstalowała cztery fabrycznie nowe linie pakujące. Jedna dla skrzydełek, druga dla filetów a dwie pozostałe, do porcjowania wybranych części udek drobiowych.

Główne korzyści, które uzyskano to, po pierwsze – zastosowanie technologii precyzyjnego naważania co pozwoliło na ustalanie poziomu masy wagowej i wypracowywanie realnego zysku. Druga korzyść to implementacja systemów zaawansowanej inspekcji i testowania, które pomogły otworzyć produktom firmy Wipasz S.A. wejście do najbardziej prestiżowych sieci supermarketów Europy.

Trzecim czynnikiem wielkiej wagi jest wysoka elastyczność linii produkcyjnych Wipasz S.A., które mogą być modyfikowane w zależności od sytuacji zmian popytowych na rynku detalicznym.

Waga precyzji.

Każda z linii Ishidy w fabryce Wipasz S.A. rozpoczyna się sekcją zasilania w części tuszek pochodzących z linii przycinającej, które trafiają do wielogłowicowego systemu naważania Ishidy. W większości do transportowania wkładu wykorzystywany jest podajnik śrubowy, który delikatnie przesuwa kleiste elementy świeżego mięsa drobiowego w kierunku leja zasypowego naważarki, wyposażonego w unikalny mechanizm stosowany przy wkładach o lepkiej konsystencji.

Z kolei naważarka precyzyjnie dobiera wymagane porcje, które przekazywane są do jednej z linii porcji odważonych. Tam trafiają do sekcji operatorów, którzy tackują porcje lub w razie potrzeby je formują. Nadzwyczajna dokładność odważania ma duże znaczenie dla redukcji strat w masie półproduktu i wspomaga proces optymalizacji relacji masy wkładu do wyniku końcowego

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.209.80.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.