REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa w polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta
  • Data: 10-12-2013, 15:02

Mięso i jego przetwory towarzyszą człowiekowi od zawsze. Sposób pozyskiwania mięsa, jego przerobu oraz poziom i struktura spożycia ulegają zmianom pod wpływem warunków ekonomicznych, technologicznych i społecznych. Współcześnie mięso pozyskuje się z uboju zwierząt rzeźnych chowanych w gospodarstwach rolnych tworzących bazę surowcową przemysłu mięsnego.

REKLAMA

Organizacja i pożądany poziom rozwoju bazy surowcowej warunkuje właściwe wykorzystanie mocy przetwórczych zakładów mięsnych. Z bazy surowcowej pozyskuje się zwierzęta rzeźne chowane specjalnie do celów ubojowych lub do pozyskiwania pożytków przyżyciowych, a po zakończeniu tego etapu użytkowania przeznaczone na rzeź. Baza surowcowa przemysłu mięsnego pod wpływem procesów ekonomicznych i technologicznych podlega ciągłej zmianie: maleje liczba producentów żywca, wzrasta skala produkcji i jakość wytwarzanego surowca. Zakłady przemysłu mięsnego, dokonując zakupu zwierząt, uboju i przerobu pozyskanych tusz, dostarczają konsumentom mięso świeże oraz przetwory mięsne.

1. Wstęp

Mięso i jego przetwory odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Spożywanie mięsa łączy się ściśle z historią człowieka, który już w zaraniu istnienia traktował ten produkt jako podstawowy w żywieniu.

W gospodarce naturalnej źródłem mięsa była zwierzyna leśna. Później rozwinął się chów różnych gatunków zwierząt domowych. Z czasem zmieniały się technologie chowu zwierząt, ich uboju i przetwórstwa mięsa. Zmieniały się również zwyczaje spożywania produktów mięsnych. Na spożycie mięsa duży wpływ miała i ma religia.

Z biegiem czasu doszło do specjalizacji w chowie zwierząt gospodarskich - z preferencją na użytkowość przyżyciową i po uboju. Mięso i podroby współcześnie uzyskuje się głównie z uboju zwierząt chowanych specjalnie w tym celu, po osiąg-nięciu określonych parametrów rozwoju zwierzęcia, niemniej znaczną część tych produktów uzyskuje się też z uboju zwierząt chowanych dla korzyści przyżyciowych (mleko, wełna, jaja), jednak podlegających procesowi rotacji ze względu na wiek, zmniejszoną użytkowość czy przyczyny losowe.

Żywiec rzeźny (bydło, cielęta, trzoda chlewna, owce, kozy, konie, drób, króliki) stanowi ważną pozycję w produkcji rolnictwa [Rocznik... 2011, s. 460]:

- w produkcji globalnej stanowił: w 2000 r. 25,8%, w 2010 r. 24,1%, - w produkcji towarowej (odpowiednio) 37,8 i 31,3%.

Ponadto zwierzęta żywe oraz mięso i przetwory stanowiły (2010 r.) ok. 20% wartości eksportu i ok. 13% importu rolno-spożywczego Polski [Handel... 2011, s. 11-12].

Najważniejsza jest jednak funkcja wyżywieniowa zwierząt rzeźnych, która pokrywa z nadwyżką potrzeby krajowe i generuje nadwyżkę dewizową.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH