Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Superbakterie w amerykańskim mięsie

  • Autor: PAP
  • Data: 24-01-2012, 09:20

Dostępne na amerykańskim rynku produkty mięsne zawierają znacznie więcej bakterii gronkowca złocistego niż dotychczas uważano. Gronkowiec (Staphylococcus ureus) jest odporny na większość antybiotyków - wynika z badań prowadzonych na University of Iowa.

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty występuje w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze ludzi i zwierząt. Jego odporne na metycylinę i wiele innych antybiotyków szczepy (MRSA) są częstą przyczyną zakażeń wewnątrzszpitalnych i stanowią poważny problem finansowy dla służby zdrowia. Odporne są na penicyliny, cefalosporyny, monobaktamy czy karbapenemy dzięki białku wiążącemu antybiotyk - tzw. PBP. Bardzo skutecznym sposobem na zmniejszenie liczby zakażeń MRSA jest dokładne mycie rąk.

Gronkowce powodują co roku setki tysięcy zatruć pokarmowych. Mogą także być przyczyną zagrażających życiu infekcji skóry, płuc oraz infekcji uogólnionych (sepsy).

Opublikowane na łamach pisma PLoS ONE badania oparte są na analizie 395 próbek surowej wieprzowiny z 36 sklepów w stanach Iowa, Minnesota i New Jersey. Obecność gronkowca MRSA stwierdzono w 7 procentach próbek, czyli w 26 z nich. Oznacza to, że zagrożenie jest większe niż się dotąd wydawało. Wbrew oczekiwaniom nie stwierdzono jednak, by obecności MRSA sprzyjało podawanie zwierzętom hodowlanym antybiotyków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ministerstwo Rolnictwa i Kultury 25-01-2012, 17:35:
Amerykanie tak dużo "ładują antybiotyków w swoje zwierzęta hodowlane że ich mięso staje sie powoli szkodliwe dla dzieci. A bakterię zwykle się po pewnym czasie uodparniają na masową ilość antybiotyków. Po czym firmy farmaceutyczne muszą "szukać" nowych szczepionek masowo serwowanych zwierzetom. W ten sposób napedzaja sobie koniunkturę. Co ciekawe w Polsce gdzie w latach dziewięćdziesiątych stosowano mało szczepionek zwierzęta mniej chorowały od tych anglosaskich z multi szczepieniami. Może ktos by sie tym zajął w Komisji EU?
  • enztuzjasta postępu 25-01-2012, 15:06:
To jest postęp w produkcji żywności

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 243) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH