REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

1/4 branży mięsnej to szara strefa

  • Autor: Polityka
  • Data: 24-04-2013, 12:47
1/4 branży mięsnej to szara strefa
Polskie firmy mięsne czują się ofiarami rozporządzenia o uboju gospodarczym

Podczas gdy legalnie działające zakłady przetwórcze inwestowały ciężkie pieniądze, aby móc spełnić surowe unijne normy sanitarne, w gospodarstwach chłopskich rośnie skala uboju gospodarskiego - czytamy w "Polityce".

REKLAMA
Polskie firmy mięsne czują się największymi ofiarami rozporządzenia o uboju gospodarczym. Jeszcze niedawno czarną i szarą strefę w mięsie oceniali na 10-15 proc. rynku. Teraz rozrosła się do 25 proc. W drugim obiegu sprzedaje się nawet milion ton mięsa - co piątą świnię, 70 proc. cieląt oraz 80 proc. owiec. Znane są przypadki rolników, którzy "na swoje potrzeby" zabijają nawet 150 świń w tygodniu.

Jak tłumaczy Janusz Rodziewicz, szef Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, małe lokalne przetwórnie nie wytrzymują takiej konkurencji ze strony gospodarstw i padają, a inne - jak ta pod Białą Rawską, ratują się nielegalną produkcją.

Bezkarność wiejskich przedsiębiorców zachęca innych. Legalnym producentom byt podcinają osoby, które polują na promocję mięsa w hipermarketach. Kiedy kilogram schabu można kupić za 9,90 zł, opłaci się go uwędzić na podwórku i sprzedawać z bagażnika jako wiejską polędwicę. "Użytek własny" wypiera legalną produkcję - pisze "Polityka".

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kuba 11-05-2013, 16:29:
W powiecie bełchatowskim 95% to szara strefa gm Zelów 100%.no i co ???
  • wegel 03-05-2013, 21:00:
mat od kiedy wedliny wędzi się weglem.to nie ta bajka.ja robie sam dla siebie ,wiem ze jem lepsze niz te ze sklepu.bo nie ma tyle chemi. wiem o tym dobrze ,bo przy mięsie pracuję od 30-lat
  • modry 27-04-2013, 12:46:
zamiast piętnować sąsiada zza miedzy za fałszowanie wędlin wy woleliście rywalizować z nim pod kątem " kto więcej wody wleje ". Taka wasza branżowa solidarność . Zamiast wysyłać sanepid na wioski trzeba było 10 lat temu wysłać go do sąsiada . Zacznijcie rywalizować jakością . Zwróćcie uwagę ile pieniędzy wydajecie na maszyny (oraz ich amortyzację) do fałszowania wyrobów . Pazerność ma krótkie nogi . Największą tragedią naszej branży było wprowadzenie Unijnych norm , to wtedy wszelkiej maści cwaniaczki wchodzili w branżę bo wyczuli okazję do szybkiego zysku . Kto pierwszy zrozumie że produkujemy dla ludzi nie dla zysku ten się utrzyma . SALUT

Zobacz wszystkie komentarze (7)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH