Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

100 proc. połowów halibuta niebieskiego w UE z certyfikatem MSC

Niemieckie rybołówstwo dalekomorskie Doggerbank Seefischerei GmbH poławiające halibuta niebieskiego u wybrzeży Zachodniej Grenlandii, w czerwcu br. uzyskało certyfikat MSC. Potwierdza on, że rybołówstwo prowadzone jest w sposób zrównoważony i zgodny ze Standardem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

100 proc. połowów halibuta niebieskiego w UE z certyfikatem MSC
fot. shutterstock

Autor: informacja prasowa
Data: 26-06-2019, 12:53

Proces oceny rybołówstwa trwał 13 miesięcy i został przeprowadzony przez zespół audytorów z Control Union Pesca Ltd. Obecnie już wszystkie rybołówstwa halibuta niebieskiego w UE posiadają certyfikat MSC.

Dwa trawlery dalekomorskie „Mark” i „Gerda Maria”, należące do rybołówstwa Doggerbank, poławiają halibut niebieskiego na wodach u wybrzeży Zachodniej Grenlandii. Przy połowach tego gatunku, prowadzonych od czerwca do grudnia, wykorzystuje się innowacyjne włoki denne, które dzięki specjalnym rolkom przyczepionym do sieci zmniejszają ich kontakt z dnem morskim, a dzięki temu minimalizuje się przyłów.

- Cieszymy się, że prowadzone przez nas połowy halibuta niebieskiego zostały wyróżnione certyfikatem MSC. Jest to uznanie dla prowadzonych od lat, przyjaznych środowisku i zasobom morskim praktyk połowowych prowadzonych przez naszych kapitanów i załogi na grenlandzkich wodach. Certyfikat stanowi również wyróżnienie dla stosowanych przez nas specjalnych technik połowowych mających na celu zmniejszenie przyłowu i zminimalizowanie wpływu na środowisko, a także dla wprowadzonego przez nas odpowiedzialnego systemu zarządzania - powiedział dr Uwe Richter, Dyrektor Zarządzający Doggerbank Seefischerei GmbH.

Halibut niebieski, nazywany także grenlandzkim (łac. Reinhardtius hippoglossoides), jest rybą płaską występującą głównie w północnych wodach Atlantyku. Jest dużą, dorastającą do 130 cm rybą. Należy do rodziny flądrowatych i jak inni przedstawiciele tej rodziny ma charakterystyczną budowę ciała. Jest to ryba bentosowa, czyli zamieszkująca strefę przydenną. Ciało halibuta jest silnie spłaszczone bocznie, asymetryczne, owalne i wydłużone. Oczy osadzone są blisko siebie, oba położone po prawej stronie ciała. Otwór gębowy jest duży i sięga aż do połowy oka. Z powodu przebywania głównie przy dnie, halibuty odznaczają się ciemną oliwkowo-szarą barwą od strony wierzchniej (tzw. „strona oczna”), a ich spodnia część ciała (tzw. „strona ślepa”) ma jasny, prawie biały kolor. Jest to doskonałe przystosowanie do życia przy dnie, kiedy to ryba z góry jest praktycznie niewidoczna, a jej barwa zlewa się z barwą otoczenia. Ciało ryb pokryte jest drobną, gładką łuską. Halibuty należą do największych przedstawicieli rodziny flądrowatych. 

więcej informacji:

MSC RSS ALERT    /    certyfikat MSC RSS ALERT    /    halibut RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.38.146
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.