Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

12 października to Światowy Dzień Jaja

Strona 2 z 2


Autor: portalspozywczy.pl/KIPDiP
Data: 12-10-2018, 11:31

Które jaja są bezpieczne?

Świadomy konsument powinien wiedzieć, że tylko jaja pochodzące z gospodarstw, które są oficjalne zarejestrowane i pozostają pod kontrolą powiatowego lekarza weterynarii, są bezpieczne dla zdrowia. Przyczynia się do tego optymalne żywienie kur i izolacja od zewnętrznych czynników chorobotwórczych. Warto jednocześnie wyjaśnić, że światowe badania naukowe potwierdziły, że nie ma zależności pomiędzy systemem utrzymania kur (system klatkowy czy systemy alternatywne) a wartością odżywczą jaj czy też ich smakiem. Uzależnianie smaku jaj od systemu utrzymania kur znajduje podstawy jedynie w psychicznym czy emocjonalnym odczuwaniu smaku, a nie jest związane z rzeczywistą wyższą jakością produktu. Jedynym czynnikiem, który może wpłynąć na smak jaj jest rodzaj paszy wykorzystywanej w żywieniu kur - podkreśla KIPDiP.

Jak informują Fermy Woźniak, producent jaj marki Zdrovo, jajo to wyjątkowy składnik menu, ponieważ zawiera w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Jajko to również skarbnica istotnych dla naszej urody witamin A, D i E oraz z grupy B, a także aminokwasów siarkowych, które są głównym budulcem zdrowej skóry, błyszczących włosów i mocnych paznokci. Zawiera także żelazo oraz lecytynę która obniża poziom cholesterolu. Kolejnym, cennym składnikiem obecnym w jajku, a konkretnie jego żółtku są barwniki – ksantofil i luteina, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami oraz zapobiegają odkładaniu się złogów w ścianach tętnic.  

Z kolei firma Konspol informuje, że w jajach znajdziemy m.in. kwasy tłuszczowe omega -3 i omega -6, witaminy z grupy B, a także dobrze przyswajalne żelazo czy wapń. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu i luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, znacząco poprawiają widzenie. Ich walory szczególnie powinny docenić osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ dają poczucie sytości na długo. I choć przyjęło się, że jaja zjadamy głównie na śniadanie, to z powodzeniem możemy serwować je również na kolację lub w formie przekąsek. W towarzystwie bekonu, szynki (np. z indyka firmy Konspol) lub świeżego szczypiorku w smakowitej zapiekance? Ta skarbnica białka i witamin podbiła świat nie tylko pożywnością, ale także elastycznością zastosowania.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

jaja RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    Konspol RSS ALERT    /    Fermy Woźniak RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.238.189.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.