Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

17 rzeźników oskarżono o spekulacje cenami mięsa

  • Autor: PAP
  • Data: 01-05-2010, 20:39

Wenezuelska prokuratura poinformowała w sobotę o formalnym oskarżeniu 17 rzeźników w Caracas, aresztowanych w tym tygodniu i podejrzanych o "spekulacje".

Oskarżenie oparto na art. 138 Prawa Ochrony Konsumenta, który stwierdza, że "ktokolwiek sprzedaje towary za ceny wyższe niż ustalone przez władze, zmienia ich jakość lub warunki sprzedaży, będzie odpowiadać za przestępstwo spekulacji i zostanie skazany na karę więzienia od dwóch do sześciu lat".

Do aresztowania 17 rzeźników doprowadziła akcja przeprowadzona przez agencję ochrony konsumenta Indepabis w dzielnicy Caracas San Juan.

Przedstawiciele stowarzyszenia rzeźników powiedzieli, że jeśli oskarżeni sprzedawali po wyższej niż ustalona cenie, to dlatego, że dostawca dostarczył im towar po wyższych kosztach.

Wenezuelski wiceminister ds. żywności Rafael Coronado powiedział, że jeśli rzeźnicy są ofiarami jakiegoś spekulanta, muszą przedstawić odpowiednie skargi, "ponieważ jest odpowiedzialny rząd, który podejmie odpowiednie kroki".

Jak oficjalnie podano 1 lutego, państwowa agencja Indepabis nakazała tymczasowe zamknięcie ponad 1900 sklepów w związku w podejrzeniami o "spekulacje", w trzy tygodnie po gwałtownej dewaluacji boliwara.

Rząd prezydenta Hugo Chaveza podpisał też 20 stycznia dekret nacjonalizujący sieć hipermarketów Exito, należących do francusko-kolumbijskiech udziałowców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Christoffer Laz 04-05-2010, 09:14:
Koncept 4 sosow w Sfinksie w Warszawie nie ma pokrycia w regulach kucharskich. Nie pasuje wogole aby je wszystkie lac po talerzu na wszystko co sie na nich dostaje. Brak umiejetnosci szefa kuchni albo wlasciciele nie wiedza co sie podaje do czego i co z czym pasuje. Moze polacy - ci ktorzy jeszcze nie mieli mozliwosci rozeznac sie w kuchniach miedzynarodowych nie widza tego jak niefortunnie dopasowano dania z sosami, ale goscie z zagranicy - bedacy przypadkowo w takiej knajpie, odwiedzajacy ja pierwszy raz, ze zdziwieniem zastanawiaja sie czy kuczharz jest w kuchni czy to tylko moze fantazja przedszkolakow pozwala na tak zle dopasowane sosy do dan glownych - goracych. Niski poziom umiejetnosci. Proponuje zarzadowi Sfinksow wizyte u konkurentow i podgladniecie co do czego pasuje i co z czym sie podaje. Sosy w Sfinksie mozna by zaakceptowac eventualnie jako dessing do salaty albo dip do frytek, ale nie jako sos dfo wszystkiego - niestety nie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH