Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

2 sierpnia przypada Dzień Długu Ekologicznego

2 sierpnia wypada w tym roku globalny Dzień Długu Ekologicznego. Od tego dnia żyjemy na kredyt, wykorzystując zasoby Ziemi, które nie są już w stanie się odnowić. Długi trzeba spłacać, a te przypadną w udziale naszym dzieciom i wnukom - informuje organizacja Compassion in World Farming Polska.

2 sierpnia przypada Dzień Długu Ekologicznego
fot. mat. pras.

Autor: CIWF Polska
Data: 02-08-2017, 10:35

Globalny Dzień Długu Ekologicznego (ang. Earth Overshoot Day) po raz pierwszy został ogłoszony 19 grudnia 1987 roku, czyli dokładnie 30 lat temu.

- To dzień, w którym ludzkość wykorzystała wszystkie przypadające na dany rok zasoby i od tego dnia zaczęła żyć na kredyt. Oznacza to, że od tego dnia zużywamy więcej zasobów niż jest się w stanie odrodzić, co prowadzi do wymierania gatunków, wyczerpania łowisk, znikania lasów i postępującej degradacji środowiska naturalnego. W 2017 roku już od 2 sierpnia wycinanie lasów, odławianie ryb czy zanieczyszczanie powietrza odbywać się będzie ze szkodą dla przyszłych pokoleń. To one będą musiały spłacić zaciągnięty przez nas ekologiczny dług - informuje CIWF Polska.

Dzień Długu Ekologicznego każdego roku wypada coraz wcześniej. Jeszcze w 2005 roku przypadał 20 października.

- To jasno pokazuje, jak bardzo eksploatujemy naszą planetę. Obecnie potrzebujemy 1,7 planety takiej jak Ziemia, żeby zaspokoić nasze konsumpcyjne potrzeby - informuje organizacja.

CIWF nie ma wątpliwości, że jedną z głównych przyczyn takiego stanu rzeczy jest produkcja żywności, a przede wszystkim hodowla przemysłowa zwierząt. - Bezpowrotne wymieranie gatunków, degradacja siedlisk, zanieczyszczenie i utrata żyznych gleb, ocieplanie klimatu, wysoka emisja gazów cieplarnianych, zatrute wody i powietrze. To skutki hodowania zwierząt na masową skalę - dodaje.

Globalny przemysł hodowlany odpowiada za 14,5% emisji gazów cieplarnianych – więcej niż transport samochodowy, kolejowy i lotniczy razem wzięte. 1/3 światowych plonów zbóż przeznaczana jest na paszę dla zwierząt hodowlanych. Gdyby służyły jako żywność dla ludzi, można by nimi wykarmić około 3 miliardów mieszkańców Ziemi.

Emisje z hodowli zwierząt, takie jak amoniak, znacząco przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza, które odpowiada za ponad 400,000 zgonów rocznie w UE według Europejskiej Agencji Środowiska;

Na terenie Unii Europejskiej marnowane jest rocznie 88 milionów ton żywności, co w przeliczeniu na jednego obywatela daje 173 kg! Polska zajmuje niechlubne 5 miejsce pod względem marnowania żywności w UE.

Hodowla przemysłowa przyczynia się do wyginięcia dzikich gatunków zwierząt. Wraz ze wzrostem uprzemysłowienia rolnictwa w Polsce, populacja bocianów zmalała o 20%, a w niektórych regionach nawet o 40%.

CIWF apeluje o ograniczanie spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeden dzień w tygodniu z dietą całkowicie wolną od mięsa powoduje znaczącą różnicę dla środowiska. Wszystkie jajka w Polsce w sklepach musza mieć oznaczenia numerami 0-3, gdzie nr 3 oznacza maszynową, intensywną hodowlę kur – tych jajek należy zdecydowanie unikać.

Organizacja zaleca także unikanie produktów z hodowli przemysłowej, wybieranie tych z mniejszych gospodarstw ekologicznych, a także niemarnowanie żywności i przemyślane zakupy. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

CIWF RSS ALERT    /    CIWF Polska RSS ALERT    /    Compassion in World Farming RSS ALERT    /    marnowanie żywności RSS ALERT    /    ekologia RSS ALERT    /    Dzień Długu Ekologicznego RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Obserwatorka I 2017-08-31 23:01:51
    Po ilości komentarzy widać, że przyszłość ludzkości tak naprawdę nikogo nie interesuje. Liczy się tylko kasa, tu i teraz.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.184.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.