Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

20 ton starego mięsa trafiło do zakładów na Warmii i Mazurach

  • Autor: PAP
  • Data: 05-10-2009, 14:26
20 ton starego mięsa trafiło do zakładów na Warmii i Mazurach

Sanepid prowadzi kontrole zakładów garmażeryjnych w woj. warmińsko-mazurskim, ponieważ do regionu trafiło 26-letnie mięso ze Szwecji - poinformowała w poniedziałek PAP Bożena Tyśnicka z olsztyńskiego Sanepidu. Mięso zostało użyte m.in. w pierogach i pasztecikach.

Kierownik oddziału higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku w olsztyńskim Sanepidzie Bożena Tyśnicka poinformowała PAP, że do jednego z zakładów w woj. warmińsko-mazurskim trafiło 20 ton 26-letniego mięsa. Dwa rodzaje konserw - wieprzowo-wołowe i wołowe - wykorzystywane były przez ten zakład od 2007 roku. Jego nazwy ani miejsca, w którym się znajduje Tyśnicka nie ujawniła.

- Zakład ten produkował m.in. pierogi z mięsem, paszteciki, krokiety, naleśniki. Towar z 26-letnim mięsem został wycofany ze sklepów, a konserwy zostały zatrzymane i czekamy na decyzje, co z nimi dalej robić. Wśród całej partii tych konserw były też przeterminowane i te zostały zutylizowane - powiedziała Tyśnicka.

Dodała, że w związku z dostarczeniem na rynek warmińsko-mazurskiego mięsa ze Szwecji trwają kontrole w innych zakładach garmażeryjnych w regionie, które mają na celu sprawdzenie, czy na Warmię i Mazury nie trafiło więcej starego mięsa.

Sprowadzone w 2007 roku do Polski mięso (miało postać pozbawionego cieczy proszku mięsnego) trafiło do 12 firm produkujących żywność na południu i w centralnej Polsce. Dotychczas nie informowano, że konserwy te trafiły także do woj. warmińsko-mazurskiego.

Sprawę przestarzałych konserw ujawnili dziennikarze TVN. Puszki zostały wyprodukowane w latach 1982-93 i były przechowywane w szwedzkich magazynach jako rezerwa na wypadek wojny. Po wejściu Szwecji do Unii Europejskiej oraz zmianie sytuacji politycznej w Europie, Szwedzi postanowili pozbyć się zapasów. Całość zakupiła w 1999 roku szwedzka firma, która następnie sprzedała konserwy m.in. do Polski, a także krajów nadbałtyckich, Ukrainy, Niemiec, Francji oraz do Azji i Afryki.

W ubiegłym tygodniu główny inspektorat weterynarii poinformował o wycofaniu z polskiego rynku 26-letniego mięsa. Powodem takiej decyzji były problemy z dokumentacją produktu.

Postępowanie wyjaśniające w sprawie starego mięsa prowadzi krakowska policja.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH