Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

25 lat działalności KRD-IG

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-04-2016, 09:43
25 lat działalności KRD-IG
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG (fot. zelaznastudio.pl)

W bieżącym roku Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza obchodzi 25-lecie swojej działalności. W ramach obchodów zaplanowano cykl spotkań, na których podsumowane zostaną najważniejsze fakty i wydarzenia związane z branżą drobiarską. Zaproszeni eksperci odniosą się także do przyszłość sektora zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Serwis portalspozywczy.pl jest patronem medialnym wydarzeń organizowanych w ramach jubileuszu KRD-IG.

Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego w ubiegłym roku odnotowano wzrost produkcji o 10 proc. w stosunku do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tysięcy ton (w zakładach o zatrudnieniu powyżej 50 osób i więcej).

W tym czasie na zagraniczne rynki trafiło blisko 909 tysięcy ton drobiu (mięso i przetwory), czyli 42 proc. tej produkcji. Rozwój branży drobiarskiej jest bezpośrednio związany z działalnością KRD-IG, której członkowie posiadają około 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz o 90 proc. udziału w eksporcie.

- W roku jubileuszowym odbędą się trzy konferencje, obejmujące swoją tematyką pełen cykl produkcji drobiarskiej „od pola do stołu”, korespondując jednocześnie z aktualnymi porami roku "od wiosny do jesieni". Podczas wydarzeń przeanalizowane zostaną kluczowe aspekty łańcucha dostaw od momentu rozpoczęcia hodowli, aż po sprzedaż gotowych produktów, a eksperci wskażą kierunki rozwoju i nakreślą przyszłość sektora – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Pierwsze spotkanie w formie Seminarium i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” odbywa się w dniach 6 – 7 kwietnia 2016 r.
w Poznaniu. Wydarzenie skierowane jest do uczestników łańcucha dostaw związanych z produkcją żywca drobiowego (w tym hodowców, zakładów wylęgowych, producentów żywca drobiowego i jaj konsumpcyjnych, firm paszowych) oraz do podmiotów wspierających (w tym uczelni wyższych
i instytutów naukowych, sektora weterynaryjnego, firm handlowych).

Ponadto w ramach programu obchodów Jubileuszu odbędą się także dwa spotkania w drugim
i trzecim kwartale 2016 roku, w tym Główna Konferencja 25-lecia KRD-IG pt. "Polskie drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro”, wraz z towarzyszącą jej Galą, która przewidziana została na początku czerwca w Warszawie. Podczas konferencji organizator wraz z prelegentami podejmie problematykę strategicznego rozwoju branży drobiarskiej w Polsce, Unii Europejskiej oraz na świecie. Ostatnie Seminarium wraz z Galą, wieńczące rok 25-lecia zaplanowano na ostatni kwartał 2016 r. Tematyka tej konferencji obejmie procesy związane z produkcją i dystrybucją mięsa drobiowego i jego przetworów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH