Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

3 wyzwania dla polskiego drobiarstwa u progu 2018 roku

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-01-2018, 10:51
3 wyzwania dla polskiego drobiarstwa u progu 2018 roku
fot. KRD-IG

W ocenie Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej trzy główne zagrożenia dla branży drobiarskiej na 2018 rok to: projekt ustawy przewidujący zakaz uboju religijnego, mający wejść w życie 1 stycznia 2019 r. zakaz stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt oraz pokutujące w społeczeństwie mity dotyczące drobiu.

Projekt Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz niektórych innych ustaw przewiduje m.in. wprowadzenie obowiązku uśmiercania zwierząt w rzeźni tylko po uprzednim nieodwracalnym pozbawieniu świadomości. Projekt przewiduje odstępstwo od tej zasady jedynie w przypadku poddawania zwierząt szczególnym sposobom uboju przewidzianym przez obrządki religijne związków wyznaniowych funkcjonujących na terytorium RP wyłącznie na potrzeby jej członków. O sprawie pisaliśmy szeroko na naszych łamach pod koniec 2017 roku. (czytaj więcej)

- Ograniczenie możliwości wykonywania uboju rytualnego jedynie do diaspor oznacza de facto zakaz produkcji dla branży i zakaz eksportu. Odcina nas to od przyszłościowych rynków zbytu. Projekt uderza w branżę drobiarską także w części dotyczącej zwierząt futerkowych. Fermy tych zwierząt były dla branży drobiarskiej naturalnym miejscem sprzedaży materiałów poubojowych, które teraz będziemy zmuszeni utylizować i za to płacić. Może to spowodować poważne problemy branży - mówi Łukasz Dominiak.

KRD-IG szacuje, że co dziesiąta sztuka drobiu ubijana w Polsce, ubijana jest w systemie halal lub koszer.

- Nie mamy twardych danych dlatego, że ubój religijny jest realizowany w ramach kontraktów, a więc nie odbywa w sposób ciągły. W dodatku producenci nie mają prawnego obowiązku raportowania o wielkościach takiego uboju, jest to rodzaj tajemnicy handlowej. Niestety, jako największy producent drobiu i eksporter chcemy pozbawić się możliwości uboju religijnego, podczas gdy cała Unia Europejska, poza Szwecją i Grecją, czyli krajami o marginalnym znaczeniu na rynku drobiu, nie widzi w tym problemu. Można by się zastanowić nad wprowadzeniem takiego zakazu na poziomie całej UE. Natomiast w obecnym kształcie będzie to skutkować wywozem żywca do krajów ościennych, przez co damy szanse naszym konkurentom. Uważam to za skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie - mówi Dominiak.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Igor 15-01-2018, 17:42:
@Joanno, chyba jedynie Ci pracujący w zagranicznych firmach. Każdy komu na sercu leży polska gospodarka i jej rozwój jest przeciwny tej ustawie, bo wie w jak wiele firm uderzy i jakie przyniesie nam straty.
  • Joanna 14-01-2018, 20:28:
Polacy domagają się delegalizacji branży futerkowej

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH