Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

360 tys. zł na promocję białej kiełbasy parzonej z unijnym oznaczeniem

  • Autor: PAP
  • Data: 31-10-2017, 15:57

360 tys. zł wydała Krajowa Rada Izb Rolniczych na promocję białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej, która uzyskała w lipcu unijne oznaczenie geograficzne - poinformował we prezes KRIR Wiktor Szmulewicz.

Pieniądze pochodziły z funduszu promocji mięsa wieprzowego, który powstaje ze środków wpłacanych przy sprzedaży tuczników od producentów rolnych. Jak wyjaśnił Smuglewicz, KRIR pomagała w uzyskaniu unijnego certyfikatu jakości jak i zajęła się promocją tego wyrobu w formie m.in. degustacji robionej przy okazji różnych wydarzeń oraz akcji informującej o produkcie.

Akcja ta prowadzona była od maja-czerwca br. i właśnie się kończy - dodał prezes KRiR.

Starania o uzyskanie certyfikatu UE dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej rozpoczęły się z inicjatywy członków Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy w 2014 r. Procedura rejestracji trwała w UE od 2015 r.

Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale ta parzona jest bardzo charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest wyrabiana z niepeklowanego mięsa, szara na przekroju, bo nie zawiera konserwantów, z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku oraz majeranku. Kiełbasa ta wytwarzana jest w naturalnej osłonce, a po przekrojeniu nie wypuszcza prawie wody.

Jak zauważył Szmulewicz, wizualnie kiełbasa może się nie różnić od innych białych kiełbas, dlatego kupując wyrób trzeba kierować się unijnym oznaczeniem i jeżeli konsument spróbuje jej raz, to na pewno będzie kupował ją nadal, a to przekłada się na konkretne zyski dla producenta kiełbasy, ale także dla rolników, którzy dostarczają odpowiedniej jakości surowiec.

Dodał, że obecnie kiełbasę z unijnym certyfikatem mogą produkować dwa zakłady.

Prezes zwrócił uwagę, że ponadto biała kiełbasa parzona wielkopolska może być sprzedawana na rynkach zagranicznych jako oryginalny polski produkt, którego nie może podrobić inna firma.

Obecnie w Unii zarejestrowanych jest 39 polskich produktów regionalnych, m.in. są to sery, miody, kiełbasy, wyroby cukiernicze, owoce. Jako pierwsza unijną rejestrację uzyskała bryndza podhalańska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH