Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

40% wyprodukowanego w Polsce drobiu trafi w tym roku na eksport

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 28-11-2017, 15:17
40% wyprodukowanego w Polsce drobiu trafi w tym roku na eksport
fot. shutterstock.com

- Według notowań MRiRW ceny skupu kurcząt brojlerów aktualnie kształtują się na relatywnie niskim poziomie. Przeciętnie w październiku br. kurczęta skupowano po 3,43 zł/kg, czyli o 7,5% drożej niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku, jednak nadal o 4% taniej niż średnio w ostatnich pięciu latach - podaje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

- Warto jednak zauważyć, że zazwyczaj, ze względu na czynniki sezonowe, od września do końca roku, ceny skupu kurcząt brojlerów wykazywały tendencję spadkową. Obecnie jednak ceny te utrzymują się na stabilnym poziomie. W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. średnia cena zakupu kurcząt wynosiła 3,42 zł/kg - podaje Magdalena Kowalewska.

Ważnym czynnikiem, który wspiera ceny skupu na krajowym rynku jest eksport. Od 20 lipca br. Polska ma status kraju wolnego od grypy ptaków, w związku z tym możliwe było wznowienie eksportu do niektórych krajów. Według danych MRiRW w okresie I-IX br. z Polski wyeksportowano 818,9 tys.t mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 1,39 mld EUR, czyli odpowiednio o 10 i 7% więcej niż przed rokiem.

- Wolumen eksportu do naszych głównych odbiorców, czyli Niemiec i Wielkiej Brytanii zwiększył się nieznacznie odpowiednio o 1 i 5% do 121,2 tys. t oraz 69,2 tys. t. Istotne, bo o 26%, wzrósł natomiast wolumen wywozu mięsa drobiowego do Francji i wyniósł 60,7 tys. t. Znaczący wzrost można było obserwować również w przypadku Hiszpanii (+52% do 22,8 tys. t), Belgii (+61% do 23,9 tys. t), a także Hongkongu (+33% do 27,9 tys. t) - dodaje ekspertka.

I przyznaje, że szacuje się, że w 2017 r. około 40% wyprodukowanego w Polsce mięsa drobiowego zostanie przeznaczone na eksport, jednak nadal większość pozostanie na krajowym rynku. Według danych IERiGŻ spożycie mięsa drobiowego wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. wyniesie 30 kg na mieszkańca.

- Pomimo wzrostu popytu importowego oraz krajowego na mięso drobiowe, relacja cen skupu do cen pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla drobiu (notowania MRiRW) utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. relacja cen skupu kurcząt brojlerów do cen pasz wyniosła 2,49 i była o 5% mniejsza niż średnio w tym okresie w ostatnich pięciu latach - mówi Kowalewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH