REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

5 głównych błędów w produkcji świń

  • www.farmer.pl
  • Autor: Bartosz Wojtaszczyk, farmer.pl
  • Data: 30-05-2014, 14:38

Mimo, że hodowla trzody chlewnej stopniowo staje się zajęciem dużych gospodarstw i wyspecjalizowanych ferm, nawet w takich miejscach mogą wystąpić błędy i niedociągnięcia znacznie ograniczające wyniki produkcyjne. Przyjrzyjmy się pokrótce najważniejszym z nich.

REKLAMA
1. Higiena - a właściwie jej brak

 

Nie od dziś wiadomo, że młode świnie są niezwykle delikatne. Układ immunologiczny warchlaków, dopiero zaczyna funkcjonować i są one wówczas podatne na infekcje. Mowa tu zarówno o zakażeniach przewodu pokarmowego jak i układu oddechowego. Niewłaściwie przeprowadzona dezynfekcja, albo jej zupełny brak, sprzyja namnażaniu patogennych mikroorganizmów w otoczeniu, które są następnie źródłem infekcji świń. Straty wywołane niewłaściwym poziomem higieny, mogą sięgać nawet 20%.

2. Niewłaściwe warunki środowiskowe

 

Częściej spotykane w starszych obiektach, choć zdarzają się także w nowych chlewniach. W tego typu budynkach największym problemem jest niedostateczna izolacja cieplna oraz mało wydajny system ogrzewania. Stanowi to poważny problem, szczególnie w okresie zimowym, kiedy temperatura w chlewni znacznie spada. Zjawisko to, jest wyjątkowo szkodliwe w pomieszczeniach porodowych, gdzie temperatura w okresie połogu powinna wynosić 26-28º C. Zbyt niska temperatura chlewni, powoduje pogorszenie wykorzystania paszy przez tuczniki, oraz spowalnia tempo przyrostów. Niska temperatura obniża także odporność zwierząt, co sprzyja występowaniu chorób układu oddechowego i biegunek. Niedostateczna izolacja cieplna zwiększa także koszty ogrzania obiektu.

Odrębny problem stanowi kwestia niedostatecznie działającej wentylacji. Skutkuje to zbyt wysoką temperaturą w okresie letnim, a także wysokim stężeniem odorów. Takie warunki obniżają spożycie paszy przez świnie i ogranicza tempo przyrostów. Dodatkowo, szkodliwy mikroklimat chlewni, sprzyja występowaniu przypadków agresji w stadzie.

3. Żywienie

 

Błędy żywieniowe mogą wpłynąć negatywnie na wszystkie wskaźniki produkcji. Niewłaściwy skład pokarmu lub jego wadliwa jakość obniżają tempo przyrostów i stopień wykorzystania paszy. Może być także przyczyną pogorszenia stanu zdrowia. Nadmiar białka i brak dodatków zakwaszających skutkuje upadkami prosiąt, związanych z występowaniem obrzękówki. Niedobory makro- i mikroskładników u tuczników mogą powodować większą podatność zwierząt na urazy i kontuzje. Stwarzają także ryzyko wystąpienia przypadków agresji wśród świń. Lochy niewłaściwie żywione dają mniejsze, słabsze mioty. Mała wydajność laktacji stwarza konieczność dłuższego przebywania prosiąt z lochą. W skutek tego mogą wystąpić problemy z jej pokryciem. Knury żywione paszą o zbyt wysokim poziomie energii, szybko się otłuszczają, a ich okres użytkowania znacznie spada.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH