REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

95 proc. wędzonek spełnia nowe normy szkodliwych związków

  • Autor: PAP
  • Data: 01-07-2014, 17:06

Na Pomorzu 95 proc. wędzonych produktów spełnia zaostrzone wymagania dotyczące zawartości szkodliwych substancji, które będą obowiązywały od 1 września - takie dane podał Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Gdańsku, powołując się na wieloletnie badania.

REKLAMA

We wtorek w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku odbyło się szkolenie dla producentów żywności o wpływie wędzenia na bezpieczeństwo żywności.

1 września zaczną obowiązywać bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące m.in. zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) w wędzonych wędlinach i rybach. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu (jeden ze związków WWA) w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy. Obecny dopuszczalny poziom sumy innych związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) wynosi 30 mikrogramów w 1 kg wędlin, a od 1 września będzie to 12 mikrogramów.

Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze.

Wojewódzki inspektor ds. bezpieczeństwa żywności w Gdańsku Jacek Andrzej Kucharski poinformował PAP, że z ok. kilkudziesięciu badań przeprowadzonych w województwie w 2014 roku, tylko w jednym przepadku wynik w zakresie zawartości węglowodorów aromatycznych nie spełniał nowych, zaostrzonych norm, które będą obowiązywały od 1 września.

Dodał, że potwierdzają to także wcześniejsze, wieloletnie badania inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej oraz producentów.

Przyznał, że przekroczenie dopuszczalnych ilości szkodliwych substancji jest możliwe w przypadku wykorzystania tradycyjnych technologii wędzenia nad otwartym paleniskiem, z wykorzystywania drewna.

Poinformował, że po 1 września każdy producent będzie musiał przedstawić inspekcji plan badań swoich produktów. Zaznaczył, że w przypadku producentów stosujących tradycyjne metody wędzenia, inspekcja weterynaryjna prawdopodobnie zweryfikuje te badania i przeprowadzi też swoje. Takie badania mają być wykonywane co roku.

Ocenił, że obawy producentów i konsumentów związane z zaostrzeniem norm często wynikają prawdopodobnie z nieświadomości i z niedoinformowania. Jest przekonany, że uda się zachować w sprzedaży tradycyjnie wędzone wędliny i ryby.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH