Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

95 proc. wędzonek spełnia nowe normy szkodliwych związków

  • Autor: PAP
  • Data: 01-07-2014, 17:06

Na Pomorzu 95 proc. wędzonych produktów spełnia zaostrzone wymagania dotyczące zawartości szkodliwych substancji, które będą obowiązywały od 1 września - takie dane podał Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Gdańsku, powołując się na wieloletnie badania.

We wtorek w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku odbyło się szkolenie dla producentów żywności o wpływie wędzenia na bezpieczeństwo żywności.

1 września zaczną obowiązywać bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące m.in. zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) w wędzonych wędlinach i rybach. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu (jeden ze związków WWA) w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy. Obecny dopuszczalny poziom sumy innych związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) wynosi 30 mikrogramów w 1 kg wędlin, a od 1 września będzie to 12 mikrogramów.

Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze.

Wojewódzki inspektor ds. bezpieczeństwa żywności w Gdańsku Jacek Andrzej Kucharski poinformował PAP, że z ok. kilkudziesięciu badań przeprowadzonych w województwie w 2014 roku, tylko w jednym przepadku wynik w zakresie zawartości węglowodorów aromatycznych nie spełniał nowych, zaostrzonych norm, które będą obowiązywały od 1 września.

Dodał, że potwierdzają to także wcześniejsze, wieloletnie badania inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej oraz producentów.

Przyznał, że przekroczenie dopuszczalnych ilości szkodliwych substancji jest możliwe w przypadku wykorzystania tradycyjnych technologii wędzenia nad otwartym paleniskiem, z wykorzystywania drewna.

Poinformował, że po 1 września każdy producent będzie musiał przedstawić inspekcji plan badań swoich produktów. Zaznaczył, że w przypadku producentów stosujących tradycyjne metody wędzenia, inspekcja weterynaryjna prawdopodobnie zweryfikuje te badania i przeprowadzi też swoje. Takie badania mają być wykonywane co roku.

Ocenił, że obawy producentów i konsumentów związane z zaostrzeniem norm często wynikają prawdopodobnie z nieświadomości i z niedoinformowania. Jest przekonany, że uda się zachować w sprzedaży tradycyjnie wędzone wędliny i ryby.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH