Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Afera z BK Salmon: Duńczycy nie zatruli się łososiem z Polski

Ryby produkowane przez firmę BK Salmon z Żelistrzewa nie były powodem znalezienia bakterii listerii u czterech mieszkańców Danii - twierdzi Dziennik Bałtycki.

Afera z BK Salmon: Duńczycy nie zatruli się łososiem z Polski
fot. shutterstock

Autor: Dziennik Bałtycki/portalspozywczy.pl
Data: 22-01-2018, 18:30

We wrześniu 2017 roku głośno było o zatruciach listerią w Danii. Do szpitali trafiły cztery osoby. Jedna z nich zmarła. Punktem wspólnym były wędzone łososie kupione w jednym z popularnych dyskontów, a produkowane przez przedsiębiorstwo BK Salmon w Żelistrzewie (gmina Puck).

Firma wydała wówczas oświadczenie w tej sprawie (Czytaj: BK Salmon wydaje oświadczenie ws. zatruć łososiem w Danii). Wysłano też kilkadziesiąt próbek do badań w akredytowanym laboratorium zewnętrznym. 

Jak informuje Dziennik Bałtycki, od kilku miesięcy BK Salmon pracuje na pełnych obrotach, a Duńczycy po cichu przepraszają za zamieszanie wywołane przez doniesienia. Marek Karwacki, powiatowy weterynarz tłumaczy,  że na oficjalnej stronie duńskiego ministerstwa pojawiły się wyjaśnienia dotyczące tej sprawy. Zawarto w nim stwierdzenie, że materiał genetyczny pobrany od chorych nie pokrywał się z próbkami listerii znalezionej w rybach importowanych przez BK Salmon.

Więcej na dziennikbaltycki.pl

Portalspozywczy.pl poprosił o komentarz w tej sprawie Edwarda Nowaka, prezesa BK Salmon.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

BK Salmon RSS ALERT    /    Edward Nowak RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    łosoś wędzony RSS ALERT    /    Dania RSS ALERT    /    listeria RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Sieci 2018-01-26 22:06:42
    Skandal! Duńczycy powinni wypłacić odszkodowanie naszym!
  • Big Zbig 2018-01-28 23:32:57
    Z artykuły wynika, że w łososiu były jefdnak bakterie listetii o innej genetyce???
  • defqwerw 2018-01-29 10:08:40
    wszystkie portale informacyjne typu wirtualna polska, portal spozywczy itp. powinny oficjalnie przeprosic BK salmon poniewaz podawaly nieprawde.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.