Afera z fipronilem w jajach: Farmio oczyszczone z zarzutów
Jak podaje Farmio, wyniki badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach potwierdziły, że jaja Farmio są produktami bezpiecznymi. Tym samym przeprowadzone badania nie potwierdziły wyników badań Inspekcji Sanitarnej. - Zastanawiam się, czy jeśli okaże się, że Sanepid popełnił błąd, którzy przyczynił się do poważnego kryzysu firmy, to usłyszymy przynajmniej słowo "przepraszam" - mówi Andrzej Łęgosz, V-ce Prezes Zarządu Farmio SA.

W ubiegłym tygodniu w trzech próbkach jaj z trzech ferm w Polsce wykryto przekroczenie norm fipronilu. Główny Inspektorat Sanitarny wskazał trzy firmy: TOP-JAJ i Fermy Drobiu Woźniak oraz Farmio.
Czytaj: Fipronil w jajach z 3 polskich ferm. GIS podał nazwy firm
Farmio wydało wówczas oświadczenie w tej sprawie, informując, że producentem jaj zakwestionowanych w trakcie kontroli przez Inspekcję Sanitarną była Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J. z Radzanowa (Całe oświadczenie w artykule: Farmio wydaje oświadczenie ws. wykrycia fipronilu w jajach).
Obecnie firma wydała kolejne oświadczenie:
- Wyniki badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach potwierdziły, że jaja Farmio są produktami bezpiecznymi. Tym samym przeprowadzone badania nie potwierdziły wyników badań Inspekcji Sanitarnej - czytamy w piśmie przesłanym serwisowi portalspozywczy.pl.
Jak podano, w celu zweryfikowania informacji, natychmiast po otrzymaniu informacji o zakwestionowanej partii jaj, zostało zlecone przeprowadzenie badań jaj przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach (PIWet). Badania PIWet w Puławach zostały zrealizowane w dniach 7-8 września na próbkach pochodzących z zakwestionowanej serii jaj ściółkowych 2PL 14131317. Badaniem zostały objęte jaja z kilkoma datami przydatności, aby dokonać możliwie szerokiej weryfikacji. Próbki jaj zostały pobrane przez akredytowaną firmę - Łódzkie Centrum Jakości Artykułów Spożywczych w sklepach, a także bezpośrednio z Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp. J. – producenta badanych jaj.
Inspekcja Weterynaryjna nie stwierdziła obecności fipronilu w jajach pobranych bezpośrednio z fermy podczas kontroli.
W dniu 08.09.2017 roku do Inspektoratu Weterynarii w Mławie wpłynęły sprawozdania z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach z fermy Kur Niosek Ząbkiewicz Sp. J., w których nie stwierdzono obecności fipronilu w stężeniach powyżej granicy oznaczalności. Na tej podstawie Powiatowy Lekarz Weterynarii wydał decyzje o dopuszczeniu do obrotu jaj pochodzących z fermy. Tym samym zniósł nakaz wycofania z obrotu jaj kontrolowanych przez Inspekcję Sanitarną.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.