REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Afery wywołały kryzys zaufania we wszystkich ogniwach łańcucha dostaw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Łukasz Stępniak
  • Data: 15-04-2013, 11:42
Afery wywołały kryzys zaufania we wszystkich ogniwach łańcucha dostaw
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności i członek Rady Gospodarki Żywnościowej

Ostatnie afery pokazały, że mamy do czynienia z pierwszym symptomem upadku wzajemnego zaufania przedsiębiorców w łańcuchu dostaw. Kryzys zaufania wymusi wzmocnienie procedur kontrolnych na poziomie całego łańcucha dostaw, począwszy od producenta surowca, poprzez przetwórcę i dystrybutora - ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji producentów Żywności.

REKLAMA

Jak tłumaczy Andrzej Gantner w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, żaden system bezpieczeństwa żywności nie jest szczelny w 100-proc., również systemy zakupowe nawet największych firm przetwórczych i dystrybucyjnych.

- W Europie system bezpieczeństwa i jakości żywności opiera się na jednej zasadzie - za bezpieczeństwo żywności odpowiada wprowadzający do obrotu. Ten system działa dzięki wzajemnemu zaufaniu podmiotów - wszyscy uznają, że wszystkie podmioty w łańcuchu są odpowiedzialne, w związku z tym możemy wierzyć tym, którzy nam dostarczają surowiec, a z kolei ci, którzy od nas kupują wierzą, że jako przetwórcy niczego nie zaniedbaliśmy. Kiedy ta wiara poparta jest dodatkowo odpowiednimi certyfikatami, to wydawałoby się, że wszystko powinno być w porządku. Jednak nie zawsze jest - mówi dyrektor generalny PFPŻ.

- Ostatnio mamy jednak do czynienia z pierwszym symptomem upadku tego wzajemnego zaufania, a być może również naruszeniem spójności całego systemu bezpieczeństwa żywności w obecnej postaci. Okazało się bowiem, że w system wzajemnego zaufania, certyfikatów i urzędowej kontroli żywności z łatwością wchodzą oszuści, fałszując surowce rolne i produkty żywnościowe na nie wyobrażalną dotąd skalę - dodaje.

Jak zauważa, większość afer w sektorze spożywczym, to afery biorące swój początek od surowca. Dlatego, być może trzeba będzie znacząco wzmocnić kontrole już na poziomie producentów surowca i firm, które nim obracają.

- Afera z koniną pokazała, że właśnie na poziomie pośredników najłatwiej jest zafałszować surowiec i najtrudniej to wychwycić. Tysiące anonimowych firm, które pośredniczą w handlu surowcami, przerzucając je często pomiędzy wieloma krajami, a nawet kontynentami, to idealne miejsce do oszustw. Szczególnie, że okazało się, że firmy te nie podlegają bezpośredniemu nadzorowi urzędowej kontroli żywności - podkreśla Andrzej Gantner.

Tymczasem, zafałszowania surowców na tym poziomie mają katastrofalne skutki dla przemysłu żywnościowego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH