REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Agroklastry mają w Polsce przyszłość

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2010, 10:38
Agroklastry mają w Polsce przyszłość

Tworzenie ścisłych powiązań kooperacyjnych przez grupę podmiotów z tego samego sektora przetwórczego to w wielu przypadkach najwłaściwsza ścieżka w kierunku konsolidacji - uważa Bogusław Barański, współtwórca i dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

REKLAMA

To ścieżka, która uwzględnia stopniowe i ewolucyjne pogłębianie współpracy a przy tym szanuje odrębności i indywidualne interesy kooperujących podmiotów. Naczelną zasadą w agroklastrach powinno być robienie wspólnie tylko tego, co nie budzi obaw o bezpieczeństwo interesów dla kogokolwiek w grupie.

- Najtrudniejsze jest przekonanie szefów firm do dwóch rzeczy: po pierwsze do tego, aby aktualny stan konkurowania między rozmawiającymi podmiotami nie przesłaniał obszarów potencjalnych działań kooperacyjnych, a po drugie - do wyznaczenia specjalnie przygotowanej osoby o zdolnościach menedżerskich do codziennej pracy koncepcyjnej i organizacyjnej nad sprawami rozwijającej się inicjatywy klastrowej - zwraca uwagę Bogusław Barański.

W poszczególnych branżach sektora rolno-spożywczego procesy konsolidacyjne przebiegają różnie. Najczęściej konsolidacja oznacza przejęcie, czasami fuzję. Najrzadziej mamy do czynienia z formami polegającymi na tworzeniu właśnie agroklastrów.

Polscy biznesmeni i menedżerowie przedkładają ponad wszystko dążenie do utrzymania tożsamości swojego podmiotu, nawet gdy już wyraźnie dostrzegają, że przychodzi im płacić za to coraz wyższą cenę. Koncentracja na rynku to procesy naturalne i nieuniknione.

- Dlatego agroklastry mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem dla większości małych i średnich firm rolno-spożywczych. Ta forma zapewnia szacunek dla odrębności wszystkich podmiotów uczestniczących w inicjatywie klastrowej, a jednocześnie daje ogromne możliwości wspólnych działań ekonomicznych i rynkowych, zwiększając znacznie ich konkurencyjność i rentowność. I to jest największy atut agroklastrów - podkreśla dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Barański 13-12-2010, 09:28:
Odpowiadam komentatorowi mienso: zapraszam np. do lektury Magazynu Przemysłu Mięsnego nr 9-10 i 11-12 z bieżącego roku. Tam jest dosć dokładny opis korzyści z działania w grupie przetwórców. W działaniu klastrowym nie chodzi o dzielenie się rynkiem, ale wręcz przeciwnie - o POSZERZANIE rynków, dzięki wspólnym działaniom.
  • mienso 12-12-2010, 22:25:
ale o co chodzi? co te klastry właściwe dają pojedynczym firmom? po co mam dzielić się rynkiem z innymi? ...nie rozumiem idei, gdzie są korzyści? ktoś wyjaśni?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH