Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Agroklastry mają w Polsce przyszłość

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2010, 10:38
Agroklastry mają w Polsce przyszłość

Tworzenie ścisłych powiązań kooperacyjnych przez grupę podmiotów z tego samego sektora przetwórczego to w wielu przypadkach najwłaściwsza ścieżka w kierunku konsolidacji - uważa Bogusław Barański, współtwórca i dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

To ścieżka, która uwzględnia stopniowe i ewolucyjne pogłębianie współpracy a przy tym szanuje odrębności i indywidualne interesy kooperujących podmiotów. Naczelną zasadą w agroklastrach powinno być robienie wspólnie tylko tego, co nie budzi obaw o bezpieczeństwo interesów dla kogokolwiek w grupie.

- Najtrudniejsze jest przekonanie szefów firm do dwóch rzeczy: po pierwsze do tego, aby aktualny stan konkurowania między rozmawiającymi podmiotami nie przesłaniał obszarów potencjalnych działań kooperacyjnych, a po drugie - do wyznaczenia specjalnie przygotowanej osoby o zdolnościach menedżerskich do codziennej pracy koncepcyjnej i organizacyjnej nad sprawami rozwijającej się inicjatywy klastrowej - zwraca uwagę Bogusław Barański.

W poszczególnych branżach sektora rolno-spożywczego procesy konsolidacyjne przebiegają różnie. Najczęściej konsolidacja oznacza przejęcie, czasami fuzję. Najrzadziej mamy do czynienia z formami polegającymi na tworzeniu właśnie agroklastrów.

Polscy biznesmeni i menedżerowie przedkładają ponad wszystko dążenie do utrzymania tożsamości swojego podmiotu, nawet gdy już wyraźnie dostrzegają, że przychodzi im płacić za to coraz wyższą cenę. Koncentracja na rynku to procesy naturalne i nieuniknione.

- Dlatego agroklastry mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem dla większości małych i średnich firm rolno-spożywczych. Ta forma zapewnia szacunek dla odrębności wszystkich podmiotów uczestniczących w inicjatywie klastrowej, a jednocześnie daje ogromne możliwości wspólnych działań ekonomicznych i rynkowych, zwiększając znacznie ich konkurencyjność i rentowność. I to jest największy atut agroklastrów - podkreśla dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Barański 13-12-2010, 09:28:
Odpowiadam komentatorowi mienso: zapraszam np. do lektury Magazynu Przemysłu Mięsnego nr 9-10 i 11-12 z bieżącego roku. Tam jest dosć dokładny opis korzyści z działania w grupie przetwórców. W działaniu klastrowym nie chodzi o dzielenie się rynkiem, ale wręcz przeciwnie - o POSZERZANIE rynków, dzięki wspólnym działaniom.
  • mienso 12-12-2010, 22:25:
ale o co chodzi? co te klastry właściwe dają pojedynczym firmom? po co mam dzielić się rynkiem z innymi? ...nie rozumiem idei, gdzie są korzyści? ktoś wyjaśni?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH