Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Air Products wprowadza nową technologię do redukcji zanieczyszczeń w drobiu

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 13-09-2017, 14:08
Air Products wprowadza nową technologię do redukcji zanieczyszczeń w drobiu
fot. mat. pras.

Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline® SafeChill™, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń bakteriami Campylobacter, występującymi powszechnie w świeżym drobiu.

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter jest najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej i powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród jej mieszkańców.

Liczne próby poprzedzające pełną komercyjną instalację wykazały, że rozwiązanie Freshline® SafeChill™ firmy Air Products przynosi znaczące wyniki w zmniejszaniu obecności bakterii Campylobacter, co zostało sprawdzone w niezależnym laboratorium.

Ten opatentowany i zautomatyzowany system firmy Air Products – wiodącego na świecie dostawcy gazów przemysłowych i eksperta w dziedzinie zamrażania, schładzania i pakowania żywności – wykorzystuje ultra schłodzone powietrze do skutecznego zmniejszenia obecności bakterii na powierzchni kurczaków po ich wypatroszeniu.

System Freshline® SafeChill™ jest wysoce skuteczny i może być wykorzystywany samodzielnie do znaczącego zmniejszenia obecności bakterii Campylobacter w drobiu — lub, zależnie od poziomu skażenia, w połączeniu z innymi środkami w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesu dezynfekcji.

Technologia ta zapewnia przetwórcom możliwość łatwej integracji z istniejącymi liniami produkcyjnymi i elastyczność w zakresie programów dezynfekcji, bazując na potrzebach danego zakładu i poziomie zainfekowania drobiu. Freshline® SafeChill™ ma charakter modułowy, umożliwia pracę na trzy zmiany w ciągu dnia. Współpracuje również z obecnymi i przyszłymi prędkościami linii technologicznych. Czas trwania procesu wynosi od 30 do 50 sekund. Zapewnia on utrzymanie odpowiedniej jakości mięsa i skóry drobiu.

Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną, stwierdził: „W branży znane są już różne metody redukcji bakterii Campylobacter po wypatroszeniu zwierząt — ale nasz nowy proces zapewnia dodatkową elastyczność i bezpieczeństwo firmom z sektora produkcji mięsa drobiowego. Korzystając z innowacji firmy Air Products, producenci, detaliści i konsumenci zyskują pewność, że tego rodzaju zanieczyszczenia są usuwane”.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 268) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.