Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Air Products wprowadza nową technologię do redukcji zanieczyszczeń w drobiu

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 13-09-2017, 14:08
Air Products wprowadza nową technologię do redukcji zanieczyszczeń w drobiu
fot. mat. pras.

Firma Air Products wprowadziła na rynek opatentowany system Freshline® SafeChill™, który ma za zadanie pomagać przetwórcom drobiu oraz detalistom w znalezieniu sposobu dalszej redukcji zanieczyszczeń bakteriami Campylobacter, występującymi powszechnie w świeżym drobiu.

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), bazujących na zgłoszonych przypadkach, bakteria Campylobacter jest najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej i powoduje co roku około 200 tys. zachorowań na kampylobakteriozę wśród jej mieszkańców.

Liczne próby poprzedzające pełną komercyjną instalację wykazały, że rozwiązanie Freshline® SafeChill™ firmy Air Products przynosi znaczące wyniki w zmniejszaniu obecności bakterii Campylobacter, co zostało sprawdzone w niezależnym laboratorium.

Ten opatentowany i zautomatyzowany system firmy Air Products – wiodącego na świecie dostawcy gazów przemysłowych i eksperta w dziedzinie zamrażania, schładzania i pakowania żywności – wykorzystuje ultra schłodzone powietrze do skutecznego zmniejszenia obecności bakterii na powierzchni kurczaków po ich wypatroszeniu.

System Freshline® SafeChill™ jest wysoce skuteczny i może być wykorzystywany samodzielnie do znaczącego zmniejszenia obecności bakterii Campylobacter w drobiu — lub, zależnie od poziomu skażenia, w połączeniu z innymi środkami w celu zapewnienia bezpieczeństwa procesu dezynfekcji.

Technologia ta zapewnia przetwórcom możliwość łatwej integracji z istniejącymi liniami produkcyjnymi i elastyczność w zakresie programów dezynfekcji, bazując na potrzebach danego zakładu i poziomie zainfekowania drobiu. Freshline® SafeChill™ ma charakter modułowy, umożliwia pracę na trzy zmiany w ciągu dnia. Współpracuje również z obecnymi i przyszłymi prędkościami linii technologicznych. Czas trwania procesu wynosi od 30 do 50 sekund. Zapewnia on utrzymanie odpowiedniej jakości mięsa i skóry drobiu.

Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną, stwierdził: „W branży znane są już różne metody redukcji bakterii Campylobacter po wypatroszeniu zwierząt — ale nasz nowy proces zapewnia dodatkową elastyczność i bezpieczeństwo firmom z sektora produkcji mięsa drobiowego. Korzystając z innowacji firmy Air Products, producenci, detaliści i konsumenci zyskują pewność, że tego rodzaju zanieczyszczenia są usuwane”.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH