REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ajinomoto i Jawo otworzyły fabrykę mrożonej żywności - galeria zdjęć

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2015, 17:15
Ajinomoto i Jawo otworzyły fabrykę mrożonej żywności - galeria zdjęć
Ajinomoto Frozen Foods i Jawo otworzyły fabrykę mrożonej żywności

W Częstochowie uruchomiona została nowa polsko-japońska fabryka mrożonej żywności, której udziałowcami są częstochowska firma Jawo oraz japońska firma Ajinomoto Frozen Foods. W zakładzie będą produkowane japońskie mrożone pierożki gyoza skierowane na rynek całej Unii Europejskiej.

REKLAMA

Fabryka została oficjalnie uruchomiona 9 kwietnia. Wartość inwestycji wyniosła ok. 8 mln zł. W tej chwili zakład pracuje na jedną zmianę produkując 2,5 tony pierożków gyoza dziennie. Ajinomoto Jawo zatrudniło w nowym obiekcie 30 osób. Latem tego roku liczba pracowników ma się zwiększyć o kolejne 30, w związku z uruchomieniem drugiej zmiany i zwiększeniem wielkości produkcji do 5 ton gyozy dziennie. W tym roku firma planuje wyprodukować w Częstochowie ok. 1500 ton mrożonych pierożków.

Firma Jawo współpracuje z Ajinomoto Frozen Foods od maja 2013 r. Wtedy została podpisana pierwsza umowa, której efektem było uruchomienie specjalnej linii produkcyjnej i produkcja gyozy na rynki europejskie - głównie do Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec. W związku z dynamicznym rozwojem rynku żywności japońskiej w Europie obie firmy postanowiły rozwinąć współpracę i otworzyć wspólne przedsiębiorstwo. W październiku 2014 r. Jawo i Ajinomoto Frozen Foods zawiązały w Polsce spółkę o nazwie Ajinomoto Jawo Sp. z o.o., której celem jest  produkcja japońskiej mrożonej żywności skierowanej na cały rynek UE.

Prezes Ajinomoto Jawo Satoshi Hibi przyznaje, że zanim japoński koncern zdecydował się na współpracę z polskim producentem dań mącznych, prowadzone były również rozmowy z innymi potencjalnymi partnerami. – Zależało nam na tym, aby znaleźć w Unii Europejskiej firmę, w której moglibyśmy produkować gyozę. Szczególnie dużą wagę przykładamy do kontroli jakości, zaś w tym zakresie Jawo zagwarantowało nam najwyższe standardy produkcji. Poza tym, surowce do produkcji gyoza są podobne do składników pierogów, co jeszcze ułatwiło współpracę – komentuje Satoshi Hibi.

Magdalena Czerwińska, członek zarządu spółki dodaje, że 80 proc. surowca do produkcji pierożków gyoza jest pozyskiwane w Polsce. - Z Japonii sprowadzane są jedynie dodatki takie jak przyprawy, olej sezamowy i sos sojowy – zaznacza. Zapewnia także, że Ajinomoto Jawo ma już dalsze plany inwestycyjne.

- Cieszy mnie, że częstochowska firma, dzięki współpracy z zagranicznym partnerem, będzie znana w całej Europie, a przy okazji stworzy kilkadziesiąt nowych miejsc pracy – komentuje  Krzysztof Matyjaszczyk, prezydent Częstochowy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH