REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Algierski rynek mięsa drobiowego w pułapce

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-09-2015, 19:06
Algierski rynek mięsa drobiowego w pułapce
(fot. flickr.com)

Mięso białe na rynku algierskim jest co najmniej dwa razy droższe, niż w Europie, a latem, gdy są skrajne upały - nawet trzykrotnie. Nie oznacza to jednak, że jest to okazja do łatwego eksportu do Algierii kurczaka, czy też coraz popularniejszego tu indyka, ponieważ od szeregu lat obowiązuje zakaz importu mięsa białego surowego do tego kraju. Można jedynie sprowadzać mięso białe przetworzone.

REKLAMA

Według specjalistów algierskiego Instytutu Technik Hodowli Zwierząt (ITELV) jest kilka przyczyn problemu wysokich cen drobiu w Algierii. Produkcja lokalna jest oparta niemal wyłącznie na paszach z importu, poza tym kurniki są z reguły prymitywne, bez odpowiedniej higieny, bez sterowania mikroklimatem, co powoduje duże straty i znacznie wyższe zużycie pasz na 1 kg wychodzącego z kurnika żywca. Wreszcie brakuje organizacji rynku. Nie ma tu ani integracji poziomej, ani pionowej, dominują pośrednicy grający na spekulację. Wreszcie, prawie nie ma nowoczesnych zakładów uboju, rozbioru i przetwórstwa mięsa drobiowego. Uboje odbywają się w warunkach dalekich od standardów przyjętych w Europie. Wszystko to zatem przypomina sytuację, jaką polska branża drobiarska przeżywała na początku lat 90-tych.

Algieria pilnie potrzebuje co najmniej kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu nowoczesnych zakładu uboju i przetwórstwa drobiu. Inaczej sytuacja nie ulegnie wyraźnej poprawie. Państwo wprowadziło szeroki wachlarz instrumentów wsparcia, ale na razie niewiele to daje. Z kolei otwarcie rynku na import drobiu z Europy „zabiłoby” natychmiast produkcję lokalną, z takim trudem zbudowaną. Przypomina to trochę kwadraturę koła.

Marże uzyskiwane obecne na uboju i rozbiorze mięsa drobiowego są z reguły bardzo wysokie. Hodowcy też nie mają powodu do narzekań, zarabiają na brojlerach i indyczkach pomimo drogich pasz i prymitywnych sposobów chowu. Narzekają tylko algierscy konsumenci, ale i tak kupują drób, bo wołowina i baranina są jeszcze droższe.

W ocenie ekspertów ITELV barierą do powstawania nowoczesnych zakładów jest brak odpowiedniej wiedzy i umiejętności technologicznych i organizacyjnych po stronie miejscowych inwestorów. Potrzebni są inwestorzy zagraniczni. Ale na razie się nie pojawiają.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH