REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Amerykanie: Nie ma dowodów, że nasze chlorowane kurczaki są szkodliwe

  • Autor: tvn24
  • Data: 17-01-2009, 11:43
Amerykanie: Nie ma dowodów, że nasze chlorowane kurczaki są szkodliwe
fot. wiadomości24.pl

USA poskarżyły się Światowej Organizacji Handlu na unijny zakazu importu amerykańskich kurczaków odkażanych chlorem. Nie ma dowodów, że jest to szkodliwe - twierdzą Amerykanie.

REKLAMA

Unia Europejska nie ma potwierdzonych naukowo powodów, by blokować import amerykańskich kurczaków - oświadczyła przedstawicielka rządu USA ds. negocjacji handlowych Susan Schwab.

Podkreśliła, że naukowcy w UE wielokrotnie oceniali, iż stosowanie chloru do odkażania jest bezpieczne. Takie odkażanie mięsa drobiowego jest - jak podała Schwab w oświadczeniu - "szeroko i bezpiecznie stosowane od wielu lat w USA".

USA są największym na świecie producentem kurczaków.

Zakaz unijny wprowadzono w 1997 roku, argumentując, że amerykańskie kurczaki są przed wysyłką chemicznie odkażane - kąpane w chlorze, co jest praktyką zakazaną w Unii.

UE wyraziła rozczarowanie piątkową decyzją USA, przy czym unijny rzecznik Peter Bower podkreślił: - Bądźmy precyzyjni: nie ma zakazu drobiu z USA. Stosujemy nasze regulacje zarówno na rynku krajowym, jak i w odniesieniu do towarów importowanych.

Oddanie sprawy importu odkażanych chlorem kurczaków do WTO nastąpiło w dzień po eskalacji 13-letniego amerykańsko-unijnego sporu o wołowinę. W czwartek Stany Zjednoczone trzykrotnie podniosły cła wwozowe na ser pleśniowy roquefort. Doszło do tego w rewanżu za unijny zakaz importu amerykańskiego mięsa wołowego w związku z stosowaniem w USA pasz zawierających hormony.

W odpowiedzi na sankcje amerykańskie UE zagroziła złożeniem skargi do WTO.

A sami Francuzi, zirytowani wysokimi cłami nałożonymi przez USA, wysłali skrzynkę sera roquefort prezydentowi-elektowi Barackowi Obamie jako prezent z okazji inauguracji. Francuscy producenci owczego sera z niebieską pleśnią są oburzeni nowymi cłami, obawiając się całkowitego zniknięcia roqueforta z amerykańskiego rynku. Eksport tego sera do USA wynosi 400 ton rocznie, co stanowi 2 proc. całej produkcji.

Na nowego prezydenta, który w najbliższy wtorek obejmie urząd, liczy też Unia Europejska. - Czekamy na współpracę z nową administracją, aby zająć się sprawą sporu o import kurczaków - powiedziała unijna komisarz ds. handlu Catherine Ashton.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH